Як музиканту виїхати за кордон. Практичні поради

Чимало музикантів зараз цікавиться, як організувати виїзд за кордон заради виступу в тій чи іншій країні. Учасники гурту Love’n’Joy уже встигли відкатати першу масштабну частину свого європейського туру і зараз відправилися у другу.

Про те, як оформити потрібний для виїзду дозвіл розповіла менеджерка гурту Анна Євстігнєєва. 

Ось скорочена версія порядку дій:

  1. Дозвіл на виїзд музикантів за кордон видає Міністерство культури.
  2. Потрібно зібрати контракт про співпрацю з букінг-агентством або запрошуючою стороною, запрошення від організаторів концертів та написати лист-запит від осіб, які мають намір перетинати кордон, у довільній формі. У листі описується мета, мотивація, запланована дата виїзду/повернення, паспортні дані, а також транспорт і кордон, через який планується виїзд з України.
  3. Підготовлені документи слід відправити на електронну пошту Міністерства Культури не пізніше, ніж за 10 днів до початку першого концерту, а краще хоча б за місяць.  
  4. Чекати на відповідь та вирушати після підтвердження. Останнім слугуватиме документ, який ви отримаєте від Мінкульту. 

А тепер докладніше.

Які документи та підтвердження має зібрати музикант/гурт, який хотів би виїхати у благодійний тур за кордон? Куди йому звертатися насамперед?

Дозвіл на перетин кордону від Міністерства культури надається музикантам з метою вирушити у благодійний тур для збору коштів, а також для представлення України на міжнародній культурній арені. Тож почати слід саме з організації концертів і підготовки необхідних документів.

Ми з Love’n’Joy співпрацюємо з німецькою букінг-агенцією Sharewood Booking&Promotion і вже 5 років регулярно їздимо з концертами Європою. Наш букер Робін з перших днів повномасштабного вторгнення в Україну активно займався гуманітарною допомогою і створив групу для допомоги українським біженцям "Help for Ukraine". Тож організація благодійного туру для нашого гурту почалася саме з його ініціативи й стала можливою завдяки важкій праці.

Робін (наш букер) зв’язався з українською ініціативою Music Export Ukraine та дізнався, що для музикантів є можливість зібрати необхідні документи та отримати дозвіл від Мінкульту.

Перелік необхідних документів:

  1. Контракт про співпрацю з букінг-агентством або запрошуючою стороною.
  2. Запрошення від організаторів концертів.
  3. Лист-запит від осіб, які мають намір перетинати кордон. Він пишеться у довільній формі. В ньому описується мета, мотивація, запланована дата виїзду/повернення, паспортні дані, а також транспорт і кордон, через який планується виїзд з України.

Всі підготовлені документи слід відправити на електронну пошту Міністерства Культури не пізніше, ніж за 10 днів до початку першого концерту. З нашого досвіду рекомендуємо відправляти запит якомога раніше, оскільки розгляд вашого звернення може затягнутись.

Неформат: З досвіду інших музикантів, розгляд заявки може тривати й місяць, тому чим раніше подасте запит, тим краще

Love’n’Joy

Виступ Love’n’Joy у Нансі. Фото гурту 

Краще подаватися особисто від себе або знайти якусь авторитетну організацію?

Попри те, що організацією нашого туру займались німецькі партнери, запит на перетин кордону ми подавали особисто від музикантів, які мали перетинати кордон. Можливо, зараз існують організації, які допомагають з оформленням документів, але ми все робили самі.

Чи є якісь вимоги до розміру аудиторії, очікуваного масштабу такого концерту/туру?

У нашому турі є як виступи на великих фестивалях, так і більш камерні концерти. Тож масштаб аудиторії, думаю, не мав першочергового значення.

Зараз все більше музикантів вирушають у благодійні тури, і це не завжди дуже масштабні заходи. Але чим більше українських діячів зможе їздити й мати можливість розповсюджувати інформацію про російську агресію, а також нагадувати міжнародному суспільству про те, що війна ще не скінчилась, тим краще.

Неформат: На жаль, Міністерство культури не відповіло на наш запит, тому щодо вимог можемо орієнтуватися лише на практичний досвід інших музикантів. 

Love’n’Joy

Виступ Love’n’Joy у Парижі. Фото гурту 

Чи озвучували вам якісь вимоги щодо фінансової звітності, адже такі концерти мали би бути благодійними? 

На момент подачі документів ми активно займалися волонтерською діяльністю. Ще у квітні спільно з нашими колегами — культурною агенцією kontrabass promo і студією звукозапису Шпиталь Рекордс — ми заснували благодійний фонд Musicians Defend Ukraine для допомоги представникам музичної індустрії, які перебувають у зоні бойових дій та активно займаються волонтерською діяльністю. Всі 100% прибутку від концертів ми віддаємо в наш фонд.

Ми зазначали очікуваний дохід від концертів, а також те, що всі додаткові витрати на житло та харчування будуть покриті запрошуючою стороною. Зараз, після першого місяця туру, ми готуємо детальний звіт наших досягнень.

Нам вдалося придбати та доставити в Україну вже 2 позашляховики для ЗСУ, а також гуманітарну допомогу, які одразу відправляються на передову. Ми отримали чисельну допомогу від наших європейських друзів — нам надали абсолютно безкоштовно транспорт, музичне обладнання, а букер відмовився взяти відсоток за свою працю. Завдяки цьому нам вдалося зекономити значну кількість грошей. Ми зустрічаємо багато підтримки й відчуваємо вдячність за це!

Як довго вам довелося очікувати на підтвердження від Мінкульту? 

Від подачі нашого першого запиту і до отримання дозволу пройшло два тижні. Ми зіткнулися з певними проблемами через те, що спочатку у нас не вистачало всіх документів і довелося подавати запит другий раз. Через затримання процесу розгляду у нас було скасовано перших 5 концертів, але зрештою дозвіл ми отримали!

 

Love'n'Joy — рок-тріо з Києва, діє з 2009 року. У своїй творчості музиканти поєднують інді-рок із психоделічним звучанням 60-х. Love'n'Joy випустили свій перший однойменний EP ще у 2010 році, а в новому складі музиканти виступають із 2015-го. У 2019 році музиканти видали свій перший LP "Bender on the Silk Road", що вийшов, зокрема, і на вінілі.

Love’n’Joy у мережі:

https://lovenjoyband.com/
https://www.facebook.com/lovenjoyband
https://www.youtube.com/user/TheSaver13
https://soundcloud.com/lovenjoyband
https://www.instagram.com/lovenjoyband