Порт Франківськ креативно здобуває допомогу

Культурний осередок із учасників рейв-сцени Івано-Франківська згуртувався навколо фонду допомоги учасникам та жертвам війни – "Порт Франківськ".

Фонд "Порт Франківськ" заснували дев’ятеро людей, об’єднаних спільними метою та баченням майбутнього. Кожен із них раніше так або інакше брав участь в розвитку української культури – організовував вечірки й інші творчі заходи, грав музику тощо.

"Все сталося органічно, як і в більшості інших низових організацій у Франківську. Ми були знайомі один з одним і до війни. Відрефлексували перші дні нової реальності, хтось створив чат і ми взялися до справи. Знайшли себе у тому, що могли робити найкраще на той момент: знаходити гроші, закупляти необхідне майно і доставляти його туди, де воно було потрібно якнайшвидше", – розповідає Олексій Мельничук, один із співзасновників ініціативи, Неформату.

Спочатку команда намагалася своїми силами вирішити всі запити, на які її учасники натрапляли, але вже в квітні "Порт Франківськ" перейшов до нової тактики – проєктної. Завдяки цьому фонду вдалося зосередитися на небагатьох великих запитах, але зібрати досить вагомі суми для їхнього покриття. Досягнуті наступні цілі:

  • Збір для десятої окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" завершився на сумі 888,8 тисяч гривень, тривав він трохи менше місяця
  • Збір для допомоги полку "Азов" 4308 досяг суми 6,13 млн гривень – він виявився найуспішнішим 
  • Досі триває збір для спеціального підрозділу KRAKEN – наразі зібрано 821 тисяч гривень
  • Також "Порт Франківськ" перерахував 208,7 тисяч гривень реабілітаційно-відпочинковому табору "З любов’ю в серці" для бійців АТО. Зараз цей табір прихистив жінок військових, які були змушені виїхати зі Сходу України
  • Фонд придбав обладнання для пошивного цеху тактичної амуніції "Кравбат" на суму 71,5 тисяч гривень

Більше звітів про роботу фонду можна побачити на його сторінках в соцмережах.

Мотивує донаторів не просто прохання про пожертву, але й активна діяльність, яку провадять самі засновники "Порт Франківськ". Зокрема, Олексій Мельничук заснував серію концертів під назвою "ПОТУЖНЯК", прибуток з яких, певна річ, теж скеровується до фонду.

"Окремо від діяльності фонду, за ініціативи частини співзасновників, промогрупа DETALI організувала подію з нетанцювальною електронною музикою в лісі поряд з Франківськом. Виступали Acid Jordan, B SW, The Marvel, Tofudj, Oles, Sasha Very", – додає Олексій.

Зараз в найближчих планах "Порт Франківськ" запустити серію кінопереглядів українського кіно спільно з онлайн-платформою Takflix, покази мають проходити місцевому кінотеатрі "Люм’єр".

"Порт Франківськ" в мережі:

https://www.facebook.com/bf.port.frankivsk/
https://www.instagram.com/bf.port.frankivsk/