Музичні стримінги призупиняють роботу в росії

Раніше ми вже писали, що з росії йде чимало виробників музичного обладнання, мейджор лейбл Universal Music, а зарази вирішили зібрати картину по музичних стримінгах. 

2 березня Spotify видав офіційну заяву, у якій йдеться про те, що компанія глибоко шокована та засмучена безпричинною атакою на Україну. 

"Наша команда переглянула тисячі матеріалів з початку війни та обмежила доступність шоу, що належать і керуються російськими державними ЗМІ. На початку цього тижня ми також зробили додатковий крок, видаливши весь вміст RT і Sputnik зі Spotify в ЄС та інших ринках. Сьогодні ми запустили глобальний гайд на платформі Spotify, щоб надати нашим користувачам у всьому світі надійні новини. Ми вважаємо, що надзвичайно важливо намагатися підтримувати роботу нашої служби в Росії, щоб забезпечити глобальний потік інформації", - йдеться у повідомленні. 

Відповідно, Spotify буде доступним для росіян, але через інші фінансові санкції — лише у безкоштовній версії. Окрім того, Spotify закрив свій російський офіс на невизначений час, подбав про безпеку своїх працівників, а також створив для останніх можливості підтримувати Україну і сам теж до цього доклався. Зокрема, 4 березня компанія викотила апдейт, у якому повідомила, що перепрофілювала функцію Artist Fundraising Pick так, аби кошти через неї можна було перераховувати прямо на благодійні рахунки для підтримки українців. 

 

Ми не знайшли офіційної заяви Deezer про припинення роботи в Росії, але фактично про це повідомляє ряд російських видань, а на сайті підтримки можна знайти таку офіційну відповідь російському користувачеві (радимо також почитати обговорення питання у коментарях):

"Ми припиняємо нашу роботу в Росії, оскільки ми більше не можемо працювати на цій території за чинних правових умов та економічних санкцій. На жаль, оскільки ми працюємо так само в Білорусі, ми змушені припинити роботу й там.

Ви все одно зможете користуватися перевагами Deezer до кінця поточного періоду підписки (за який уже виставлено рахунок). До закінчення терміну дії підписки ви все одно зможете слухати Deezer без реклами, завантажувати музику, і все це у високій якості. Однак ваша підписка не буде поновлена, коли вона закінчиться, і Deezer більше не стягуватиме з вас плату". 

Сервіс додає, що така політика діятиме протягом невизначеного часу. 

 

Робота Apple Music у росії була обмежена разом з роботою Apple Pay та загалом фізичним продажем техніки Apple. Про ці масштабні обмеження компанія оголосила ще 1 березня. Компанія також обмежила роботу російських державних ЗМІ, RT News та Sputnik News за межами Росії та долучається до гуманітарної допомоги Україні. Водночас російські медіа діляться альтернативними способами оплати сервісів Apple.

 

Відеохостинг YouTube повністю призупинив усі функції монетизації для російських користувачів, зокрема йдеться і про доходи від передплати Youtube Premium та Music Premium, спонсорство, суперчат, суперстікери та мерч. Таке повідомлення сьогодні масово поширюють російські медіа. А оплата того ж музичного сервісу стала неможливою ще раніше через фінансові санкції. 

 

Насамкінець варто зазначити, що у росії продовжать діяти подібні внутрішні сервіси на кшталт Яндекс.Музика, і тут ще треба розібратися, яка музика буде доступною через них та чи зможуть і чи захочуть українські та закордонні виконавці прибрати свою музику звідти.