Житомирському заводу "Електровимірювач" можуть надати друге життя

Громадська Організація "Інститут Звуку" проводить кампанію зі збору коштів на створення "Лабораторії звуку" на базі житомирського заводу "Електровимірювач".

Про ідею створення та перші кроки у коментарі нашому виданню розповіла авторка проєкту Віта Базан:

"Ідея розгорталася поступово. Спочатку розпочалися обговорення з власниками заводу щодо того, як можна змістовно працювати з ревіталізацією заводу "Електровимірювач", оскільки площ багато — 4 тисячі гектарів у центрі Житомира — і є бажання збалансувати бізнес-модель культурною та соціальною складовою. Крім того, на заводі все ще є наукоємке виробництво, яке так само може розвиватися паралельно з інноваційним парком "Вимірювач".

Специфіка проєкту полягає у наданні музикантам резиденції для роботи з електронним звуком. Спершу та мала бути постійною, згодом перетворилася на більш комплексну ідею реалізації 10 денної резиденції для композиторів та композиторок електронної музики з воркшопами, лекціями, джемами та публічною музичною програмою останніх двох днів.

"Вирішили що саме під час резиденції буде закладено та протестовано Лабораторію звуку і якщо треба — модифіковано одразу. Ми також прораховували поєднати за часом проведення резиденції з проведенням фестивалю експериментальної електронної музики АТОМ, який проводиться в Житомирі з 2016 року. Це одна з найцікавіших культурних подій в місті, з дуже якісним освітнім та перформативним наповненням. Фестиваль уже мав частково фінансування з бюджету міста, частково ми думали запускати спільний краудфандинг, і вже в березня отримали згоду на дофінансування від Фонду Відродження. Далі почався карантин, і все зависло, а фестиваль в цьому році скасували взагалі. Але ми свої плани не скасували та з послабленням карантину відновили робити по резиденції", — зазначає Віта Базан.

Інша сторона кампанії — бажання відновити виробництво унікальних інструментів лінійки "Естрадін", що випускалися на заводі. Це синтезатори, електрооргани, звукові перетворювачі, квазіхори, драм-машини, ревербіратори, електробяни. Частина інструментів виявилася на складах заводу, її протестила команда ініціативи та залучила працівників заводу, зокрема і колишніх, аби поремонтувати.

Щоб зрозуміти потреби та потенціал заводу, його площ, Лабораторія звуку відкриється у форматі десятиденної саунд-резиденції V:UNCASE / Вимірювач: розпаковка, що проходитиме з 30 липня по 9 серпня на території заводу, та яка має об’єднати саунд-артистів та артисток, музикантів і музиканток, медіахудожників і художниць, та тих, хто працює зі звуком та електронікою, щоб попрацювати з технічним та візуально-звуковим контекстом заводу. Вона покликана зрозуміти зв’язки між минулою прогресивною технологічною "творчістю в електромузиці" і сучасними експериментами зі створення звуку та інструментів.  

"Краудфандинг — це можливість отримати відгук від людей і ще один спосіб комунікації. Ми не мали часу шукати фінансування завчасно від фондів. Коли ми подали заявку на програму “Культура і спільнота” від Фонду Відродження та отримали згоду на дофінансування, сама ідея Лабораторії дуже трансформувалася. Виходить, що і спільнокошт, і Фонд Відродження вимагають фінальний бюджет лише, коли будуть зібрані кошти й підписуватимуться угоди про надання грантів", — говорить Віта Базан.

Також ми спитали в організаторів, що вони планують робити, якщо кампанія не збере необхідну кількість коштів, адже до її завершення залишилося менш як місяць, а зібрано наразі трохи більше, ніж чверть потрібної суми.  

"Ми все ще націлені довести кампанію до поставленої мети. Резервний варіант — на спільнокошті є опція гнучкого фінансування — треба зібрати не менше 50%,з цими коштами однаково можна розраховувати на дофінансування. Звичайно, з бюджетом у 200 тисяч гривень можна буде якісніше організувати й резиденцію, і лабораторію, і не утискати кожну статтю. Більш вільно почуватися із запрошенням лекторів, забезпечити техніку. Але обираючи між без бюджету і хоча б якийсь бюджет, перше краще. В нас багато класних винагород, про які ще окремо не розповідали — майстер-класи від засновників Інституту звуку, навчання з діджеїнгу від місцевих хлопців з ТСМ, апсайклінг прикраси від художниць-дизайнером Насті Лопатюк та Mava, футболки з дизайнерськими принтами, запрошення на відкриття Галереї звуку", — пояснює Саша Долгій, голова ГО "Інститут Звуку". 

Підтримати ідею можна тут. 

Інститут Звуку — це громадська організація, що була створена у 2019, яка займається концертною та театральною діяльністю та виданням звукозаписів. 

Інститут Звуку:

http://instituteofsound.com/
https://www.facebook.com/instituteofsoundkyiv