ВРУ ухвалила закон про підтримку культури та креативних індустрій

16 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3377 "Про підтримку культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу через карантин, пов’язаний із поширенням COVID-19".

Попри те, що у законопроєкті №3377, а тепер уже законі "Про підтримку культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу через карантин, пов’язаний із поширенням COVID-19" є конкретні згадки книговидавництва, кінематографії, телебачення, радіо, конкретно про музику чи концертну діяльність там немає жодного слова. Утім загальні норми закону стосуються і їх. 

Найперше, закон вводить кілька визначень, наприклад:

"Креативні індустрії — види економічної діяльності, метою яких є створення доданої вартості і робочих місць через культурне (мистецьке) та/або креативне вираження.

Креативний продукт — товари та послуги, що створені/надані за результатами культурного (мистецького) та/або креативного вираження і мають високу додану вартість".

Представники цих індустрій, а отже, і музиканти, клуби чи промоутери, можуть претендувати на державну допомогу суб’єктам господарювання на подолання наслідків, спричинених коронавірусом (мова про закон "Про державну допомогу суб’єктам господарювання").

Одним з головних джерел підтримки культури буде Український культурний фонд, який, згідно з законом, відтепер може надавати "гранти інституційної підтримки юридичним особам усіх форм власності для забезпечення конкурентоспроможності та створення робочих місць в умовах дії запроваджених відповідно до законодавства обмежень господарської діяльності, зумовлених надзвичайною ситуацією чи надзвичайним станом, або вжиття адміністративних та (або) медико-санітарних заходів (карантин)". Зокрема гранти мають надаватися на підтримку та розвиток проєктів у сферах культури та мистецтв, креативних індустрій.  Передбачено, що УКФ зможе використовувати на фінансування своєї діяльності та на діяльності експертних рад сукупно до 16% своїх річних надходжень.

Окремі зміни вносяться і до закону "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав", зокрема скасовані тимчасові тарифи роялті організацій колективного управління. 

Кабінету Міністрів України тепер за місяць повинен розробити та подати до Верховної Ради України проєкти законів щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України та держбюджету на 2020 рік для впровадження грантової системи державної підтримки, а також напрацювати порядок того, яким чином малий та середній бізнес й інші СПД, що постраждали внаслідок карантину, отримають фінансову підтримку. 

На офіційній сторінці Української музичної профспілки прийняття закону оцінюють позитивно:

"У березні 2020 року Ініціативна група Української музичної профспілки подала петицію на розгляд президенту України Володимиру Зеленському на підтримку культурного сектору країни, зокрема креативної індустрії, на роботу якої з руйнівною силою вплинула пандемія. Тисячі суб'єктів підприємницької діяльності (СПД), які були задіяні в цій сфері, залишились без засобів існування і можливостей виплачувати ЗП своїм працівникам. У подальшому ми зверталися у профільний комітет Верховної Ради і така норма дійсно увійшла до розгляду порядку денного. Також ми звертались за статистичними даними про кількість платників податків (СПД), ініціювали депутатські звернення до профільних комітетів, міністерств та Прем‘єра. Це саме той приклад, коли нас було почуто".