У Києві обмежать масові заходи через коронавірус

Про це на брифінгу розповів перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. Ввели обмеження і на національному рівні. 

Раніше мер Києва Віталій Кличко повідомив у соцмережі Facebook, шо столиця запроваджує протиепідемічні заходи та обмеження. Мер зазначив, що хоча в Києві не зареєстровано поки жодного випадку захворювання на коронавірус, влада столиці вирішила не чекати й убезпечити мешканців міста.

"Обмежуємо проведення масових заходів у столиці. Це стосується і концертів, конференцій, інших заходів. Кінотеатри скасують сеанси. Закритими будуть і розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах. У торгових центрах – посилений контроль, там чергуватимуть санітарні лікарі", – розповів мер Києва.

Попередньо обмеження діятимуть до кінця березня.

Як уточнив на брифінгу перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, у столиці обмежать усі масові заходи у закритих приміщеннях, якщо на них буде понад 60 учасників, а менші заходи дозволять за умови дотримання певних рекомендацій, а саме скринінгу усіх учасників (візуальна перевірка — кашель-нежить, вимірювання температури). На заходи, що проводяться на відкритому повітрі, обмеження поки не поширюється.

Чиновник наголосив, що рішення є обов'язковим як для державних органів, так і для приватних організаторів усіх форм власності. За його словами, контроль заходів проводитиме поліція. Водночас у матеріалі юриста Владислава Власюка йдеться про те, що українське законодавство чітко не регулює, що таке "масовий захід", або як повинні відшкодовуватися витрати організаторів у подібних випадках. Микола Поворозник також неодноразово зауважив, що рішення про рішення про похід на той чи інший масовий захід або про його проведення буде на совісті та відповідальності кожної людини. 

Водночас карантинні заходи ввели і на національному рівні, про що повідомляє пресслужба Кабінету міністрів України. Вони триватимуть з 12 березня до 3 квітня та передбачають, зокрема, обмеження на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 і більше осіб.

Нагадаємо, раніше через епідемію коронавірусу концерти в Україні скасували американський гурт Sons Of Apollo (виступ мав відбутися 5 березня), італійці Madvice та угорці Apoptosis у яких були заплановані концерти в Ужгороді. А обмеження по масових заходах уже ввели різні європейські країни: Чехія, Австрія (понад 100 людей), Бельгія, Швейцарія (понад 1000 людей) тощо. 

3 березня в Україні зафіксували перший випадок інфікування коронавірусом. Детальніше про хворобу радимо почитати у цьому матеріалі BBC Україна.