У 10 областях України ввели воєнний стан

Верховна Рада України проголосувала "за" введення воєнного стану строком на 30 днів у 10 областях. До цього переліку ввійшли Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська та Вінницька області. Відповідне рішення підтримали 276 народних депутатів.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України. Після тривалих суперечок депутати прийняли наступне: 

- воєнний час вводиться не по всій території України, а лише в окремих областях, які розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки молдавського кордону та на узбережжі Чорного та Азовського морів (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області);

- воєнний стан вводиться з 9 години 28 листопада і триватиме 30 днів, тобто до 27 грудня. Він може автоматично завершитися після цього строку, або ж бути продовженим. Окрім того воєнний стан може бути скасований достроково. 

- прийнятий указ передбачає тимчасове обмеження конституційних прав і свобод громадян, передбачених ст. 30-34, 38, 39, 41-44 і 53 Конституції України, тобто йдеться про цілий ряд потенційних обмежень, наприклад, право збиратися мирно, без зброї та проводити збори, право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності, право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України тощо. Водночас, президент наголосив, що обмежуватися ці права громадян будуть лише у випадку російської інтервенції.

Варто зазначити, що за роки незалежності воєнний стан в Україні не вводили, тож практичне його застосування непередбачуване. Детальніше про те, у чому може проявлятися воєнний стан та як і чому може впливати на пересічних громадян, читайте на сайті Української Правди.

Раніше у ході обговорень воєнного стану на засіданні РНБО та в офіційних заявах Петра Порошенка також лунали тези, що загальної мобілізації не буде, а кордони для українців залишаться відкритими. 

Окрім того, Порошенко спільно з ВРУ окремим рішенням зафіксував дату президентських виборів – 31 березня 2019 року.

Нагадаємо, указ президента Петра Порошенка з'явився після захоплення росіянами 3 українських кораблів та 23 моряків, яке сталося 25 листопада.