Stay Tuned! Vol.5 Новітнє українське скрімо (і не тільки)

Юрій Бондарчук - автор та голос насправді легендарного вітчизняного гурту oh, deer! став героєм сьогоднішньої нової частини рубрики Stay Tuned!. Найкраще, що відбувалося за останні роки зі скрімо-сценою України в одному плейлисті.

На початку року в пабліці Boring Emo була опублікована колонка "9 ключових українських скрімо гуртів". Кількість гуртів обмежувалася максимально можливою кількістю медіа-файлів, дозволених для прикріплення у соцмережі ВК. Окрім 9 найважливіших гуртів в жанрі вдалося згадати ще 23 колективи. Але все одно це були не усі групи, що мають відношення до скрімо-сцени, на що поціновувачі жанру одразу ж зреагували.

Пост на Boring Emo відкривали першопрохідці Swallow! Swallow! Splinter! та Scream into Nowhere, а закривали — одесити Mariesena, що припинили діяльність у 2014 році. Тому цей список було вирішено продовжити із 2015 року і дотепер (за двома винятками).

Цей плейлист — можливість не виправитися, але доповнити попередній список, скласти таку собі промовисту (кричущу) енциклопедію українського скрімо. Йобана калдобіна, іграєм:

moa! — Теория

Недовговічність існування скрімо гуртів (так само як і представників інших жанрів української панк сцени) породила своєрідний мем: якщо група проіснувала більше 2-х років, має кілька записів та зіграла десяток концертів, її автоматично можна вважати локальними легендами. Такий жарт працює чи не з усіма місцевими скрімо гуртами, але особливо виділяються кияни moa!. У 2012 році гурт презентував демо запис, а вже в 2014-му її учасники розбіглися, так і не доробивши альбом. Згодом мережею розповсюдилися інструментальні демо-записи, а ще через два роки, у 2016-му, гурт випустив посмертний реліз "Не забывай!". І якщо всередині альбому — ті самі молоді, енергійні та місцями наївні хлопці, якими ми їх пам’ятаємо з концертів, то на обкладинці альбому — фотографія уже старших учасників, що після розпаду moa! розбрелися по нових (можливо, більш серйозних) гуртах — Small Depo, Amphibian Man, Zombie Attack та інших. Цікаво, що саме фото було зроблене на тематичному скрімо фестивалі "Ноябрь горит".

The Friendzone Kings — Шантарам

На мою думку, The Friendzone Kings — один з найбільш недооцінених гуртів української сцени (і найбільш драматичною назвою!). Заснований у 2013-му учасником moa! Іваном Семещенко, гурт щороку випускав по релізу — дебютний альбом "I'm always going to be your friend" (2013), спліт із житомирськими пост-металістами listera.(2014), альбом "Песни" (2015), який планували записати із різними вокалістами через проблеми зі складом. Однак цей експеримент не вдався, і на записі ми чуємо звичний вокал Олексія. Виходом альбому "Песни" гурт ніби підсумував своє існування. Але вже наступного року виходить сингл "Шантарам", анонсуючи повернення гурту. Після цього, однак, гурт знову замовчав і наразі його доля невідома.

the worst is yet to come — miss me?

У мережі досі іноді точаться суперечки з приводу емовайленса як піджанру скрімо. the worst is yet to come — чи не єдина жива українська група, яку можна частково віднести до емовайленсу, хоча обрана пісня якраз найменше до нього подібна (через свою мелодійність, якої іноді не вистачає вітчизняному скрімо).

Створений музикантами сумського колективу Levengh та вокалісткою Майєю Реневич із Івано-Франківська, гурт має один 3-пісенний реліз “continuation afterwards”. Зараз переживають зміни у складі і випустили спліт із сербським музикантом Eva Ras.

Levegh — озирнувшись навколо

Гурт розпочав діяльність у 2015 році. Потім музиканти розбіглися, дехто продовжив грати у the worst is yet to come. Зараз учасники зібралися знову і продовжують розпочате. У плейлисті — пісня із поки єдиного s/t EP.

unholydays — des.

На одеському скрімо фестивалі Seaside Suicide учасники гурту розповіли, що опинитися на сцені фестивалю — було їхньою мрією ще зі школи. Разом із попередніми двома гуртами харків’яни утворюють певного роду наймолодшу гілку української скрімо сцени. Через наявність скрипки гурт часто порівнюють із росіянами Состояние птиц

Des. — поки що єдина записана пісня колективу.

René Maheu — Мёртвые птицы

René Maheu також використовують у своїй творчості скрипку. Гурт тримається особняком від скрімо сцени, але іноді його учасники організовують концерти у рідному місті — Хмельницькому. Після зміни кількох назв гурт зупинився на імені французького філософа, товариша Сартра та де Бовуар. В наявності — демо пісня 2016 року та цьогорічний міні-альбом "Hopelessness. Indifference. Death".

Mádu — Осталось подождать немного

Ще один із недооцінених, але самобутніх скрімо гуртів. Харків’яни Mádu проіснували недовгий час, крім локальних концертів, ймовірно, більше ніде не виступали, а реліз вийшов уже посмертно. Серед учасників засвітилися музиканти гуртів Esokhôra та Riiga (які залишили по собі схожі історії — кілька локальних концертів та один реліз). Альбом "Уходим мы все незаметно​.​.​." вийшов у 2014 році, але було б неправильно не згадати колектив через таку формальність.

The Sunset Survival — Memories Of Spring

Львів'яни (як і кілька наступних колективів) мають опосередковане відношення до скрімо сцени. Через мелодійну складову у музиці та надривний вокал цей мелодік хардкор гурт помилково вважають скрімо.

Серед робіт гурту — "Sketches" EP (2014), спліт із Waytaker (2015) та два гарних відео-кліпа. Пісня у подкасті — сингл із майбутнього альбому, який от-от обіцяють випустити.

Waytaker — Not Tomorrow, Not Today

З'явившись у 2012-му, гурт одразу ж полюбився багатьом — раніше ніхто в Україні не змішував поп-панк із емо. Демо-запис Waytaker вийшов на новоствореному лейблі .aorte, тоді ж гурт досить активно виступав на на фестивалях та концертах правобережної України, а потім почалися проблеми зі складом. У якийсь момент група стала на половину львівською, десь тоді ж вийшов спліт із The Sunset Survival, а доля обіцяного альбому (як і доля самих Waytaker) наразі залишається невідомою.

Yah — Whye

Ще одні умовні поп-панки, яких іноді приписують до скрімо. Дискографія Yah налічує поки один запис — "We Woo", однак і його вистачило музикантам, щоб звернути на себе увагу слухачів та підписатися на Moon Records. Обов'язково подивіться анімований кліп на пісню Whye. Мало хто в Україні може похвалитися подібною відео-роботою.

Orpha — Codeine Morning

Ще один мелодік хардкор у списку. Приналежність представників поп-панку чи хардкору до скрімо обумовлена не тільки певною емоційною складовою у їхній творчості, але й почасти — спільними виступами із скрімо-гуртами. По-хорошому, Orpha аж ніяк не вписуються у скрімо, але не в Україні. Гурт ділить сцену зі скрімо-колективами чи не частіше, ніж із класично ближчими хардкорниками. Цей факт і літературоцентричність гурту (притаманна саме скрімо-сцені) дозволяє йому без будь-яких сумнів потрапити у підбірку.

На рахунку Orpha два міні-альбоми "The Dust" (2013) та "Born Into This" (2014). Новий альбом записаний і чекає, поки його зведуть.

КАТ — Молодость

Харків’яни КАТ також мають небагато спільного зі скрімо, проте ви мали б змиритися із подібною тенденцією цієї підбірки. Гурт грає досить самобутній для української сцени хардкор, і міг би запросто стати представником сім'ї Deathwish (які промотують у тому числі й скрімо). Особисто мені подобаються пост-модерністські ігри, які веде гурт у своїй творчості: алюзії на письменників-антиутопістів, назва альбому на честь картини або фотосесія з ріп-офф образом британців Savages.

КАТ стартували досить активно, випустивши в 2014-му році одразу подвійний альбом — англомовний "Price To Pay" та російськомовний s/t, а після річної перерви так само активно продовжили випускати релізи: альбом "Ров", спліт з Yotsuya Kaidain (обидва — 2016), альбом "Герника" (2017).

Irae — V

Популярний на початку десятих років пост-метал тепер в Україні не грає практично ніхто. Irae залишаються чи не єдиними його представниками, і при цьому мають пряме відношення й до скрімо. Бас-гітарист гурту Антон грав колись в іншому пост-метал колективі — Rings of Rhea. Свого часу він організував чимало концертів у Києві (з акцентуванням саме на скрімо) та провів перший для України тематичний скрімо фестиваль Вены-Реки.

Irae випустили EP в 2016 році, а місяць тому у них вийшов трек "V" із вставкою з Е. М. Ремарка.

ФРН (Фейерверки ранят небо) — Исповедь хулигана

Колектив з Калуша з довгою історією та короткою дискографією. Перший демо-запис гурту, записаний на концерті, датований 2012 роком, наступний реліз вийшов у 2015 – перезаписана пісня “Исповедь хулигана” на слова Єсєніна. Відтоді про гурт нічого не чути.

shosanna — аутодафе

shosanna — це спільний проект учасників гуртів качели не стареют та Numero Nero. Гурт грає у місті Запоріжжя з 2016 року, має два міні-альбома "sadako" (2016) і "untitled" (2017). Зараз музиканти працюють над новим записом. Останній з релізів доступний лише у ВК: "Скрімо — це андеграунд. У нас локальна аудиторія, тому немає сенсу заливати запис на бендкемп чи ще кудись", — кажуть учасники гурту.

Good Mourning! — На полу лежал беззвучно

Good Mourning! проіснували всього 2 роки, за які записали 4 релізи — 3 альбома і спліт. Чи не найбільшим досягненням гурту стало проведення в Києві скрімо-фестивалю "Ноябрь горит", який зібрав навколо себе усі живі тематичні колективи та зацікавлених слухачів. На альбомі "Жди" у Good Mourning! почав прорізатися власний цікавий голос, однак запис став прощальним для гурту. Музиканти розбіглися і автоматично поповнили список локальних скрімо легенд.

janpalach — Музей Тишины

Розпад у 2014 році одеського гурту Mariesena народив два нові колективи, одним з них став janpalach. Гурт має один міні-альбом "Sensation" (2016), записаний за участі вокаліста легендарних Amanda Woodward, та спліт із німцями être?. Серед використаних текстів — поезії Рембо та Рождественского. Скоромовка у пісні “Музей тишины” у виконанні Дениса (до речі, Денис — колишній вокаліст Date Rape) заворожує.

la belle verte — некролог кукурудзяному качанові, що згнив на заготпункті

Зізнаюсь чесно, любов українських музикантів до російської літератури (і зокрема — поезії срібної доби) мене завжди дратувала. Як і використання класичних текстів у власних піснях, в принципі. Іноді обиватель в мені реагував наступним чином: "Якщо ви вже й берете чужий текст, чому б не взяти українську поезію?!". la belle verte із Кам’янця-Подільського чи не єдині, хто звернув увагу на класика української літератури — Василя Симоненка.

В дискографії — альбом "попытки вспомнить себя", спліт з oh, deer! та hurtovyna (обидва — 2013) та однойменний альбом 2015 року, після виходу якого гурт впав у сплячку.

Yotsuya Kaidan — For Those Who're Still Emo In 2017

На мою думку, це найцікавіша українська скрімо група. І найактивніша (українські Coma Regalia, не інакше)! Складається враження, що гурт ні дня не сидить на місці. За три роки Yotsuya Kaidan випустили 3 спліти та 2 міні-альбоми, взяли участь в триб’юті Orchid (при цьому ставши ініціатором його виходу), а зовсім нещодавно випустили кавер на Unwound. Гурт не боїться експериментувати і з кожним новим релізом звучить все цікавіше. Залишаючись вірними скрімо-корінню, музиканти постійно привносять у свою творчість щось нове.

Для тих, хто все ще емо в 2017 — це усі ми, адже музика не має терміну придатності. І хай сьогодні скрімо, панк-рок чи пост-метал не користуються великою популярністю, завжди залишатимуться люди, що берегтимуть багаття. 

Neformat.com.ua ©