Обрій: ужгородський death metal з панк бекграундом

Neformat.com.ua поспілкувався з вокалістом ужгородського гурту Обрій Миколою Магою про поточні справи колективу, особливості сучасного піару метал-гуртів, кризу ужгородських концертів та вітчизняну death metal сцену. 

- Розпочнемо стандартно. Для тих наших читачів, які чують про Обрій уперше, розкажи трохи про гурт.

- Гурт створили п’ять років тому двоє музикантів місцевої панк-команди The Symbioz - я і Василь Лавер, як сторонній проект, оскільки діяльність нашого основного гурту простоювала через проблеми зі складом. Вирішено було грати середньотемповий метал, за орієнтири взяли творчість Bolt Thrower i Merauder. Набрали повноцінний склад, почали репетирувати і накопичувати матеріал. Дали низку концертів в Ужгороді і області.

Потім була певна пауза в діяльності, пов’язана зі змінами у колективі. У результаті з оригінального складу лишилися тільки вокаліст і гітарист, тобто ми ж. Вже з новими музикантами Обрій почав роботу над записом чотирипісенного міні-альбому, який презентував наприкінці 2016 року.

- У минулому році ви випустили свій дебютний міні-альбом "Олтар Утопії". Зараз чимало іноземних музпорталів пишуть на нього рецензії. Це результат вашої цілеспрямованої роботи чи реліз якось сам на себе працює?

- Ми розіслали прес-реліз з "Олтарем Утопії" великій кількості тематичних ресурсів, у результаті частина з них опублікувала рецензії. Переважна кількість відгуків позитивні, що не може не радувати. Звісно, реліз далеко не ідеальний і нам є над чим працювати для покращення нового матеріалу, але все ж приємно, що EP подобається людям.

- У нашу цифрову епоху дійсно можна піарити свій гурт, не виходячи з дому. Але це лише одна сторона процесу. Які бачиш плюси і мінуси глобалізації у сфері музики? Адже достукатися до слухача стало в рази важче...

- Як на мене, одні плюси. Музиканти гурту можуть самі займатися розповсюдженням свого матеріалу і донесенням його до слухача. Благо, це все робити тепер стало набагато легше. Головне не лінитися і старанно займатися роботою в цьому напрямку.

- А як щодо сучукрмузжуру? Є шанси пробитися андерграунду?

- В принципі, вітчизняних музичних інтернет-ЗМІ вистачає і вони дають певну можливість засвітитись гуртам. Правда, можна напоротись на некваліфікованого у певних стилях рецензента на непрофільних ресурсах... Такий критик візьме і, в силу свого суб’єктивного уявлення, змішає хороший реліз з лайном, але хто сказав що не буде певних ризиків?)

Як би там не було, ми вболіваємо за сучукрмузжур, тому що це важлива частина великої спільної гри.

- Наскільки мені відомо, зараз в Ужгороді туго з концертним життям. І Обрій от відносно давно не виступав. Як докотилося місто до такого стану?

- У нас було декілька місць, де проводилися різнопланові концерти. Основний - клуб "Outsider", який був епіцентром концертного життя міста. Заклад проводив заходи як сам, так і працював з місцевими промо-групами. Тому чи не щотижня ужгородці мали можливість відвідати який-небудь концерт, починаючи від андерграундних гуртів і завершуючи відомим вітчизняними командами.

Та в кінці 2016 року клуб закрився через конфлікт з власниками приміщеннями. Паралельно на довгостроковий ремонт закрився нижній зал бару "Кактус" в самому центрі міста. Після цього концертне життя міста зійшло на мінімум.

Зараз можливо проводити тільки фестивалі чи концерти великих гуртів, оскільки доступні концертні майданчики міста мають досить високу вартість оренди.
Наш же, останній на даний момент, виступ був на весняному Крук Фесті, який проходив якраз в одному з таких приміщень.

- З Ужгородом все більш-менш зрозуміло. А як щодо інших міст? Важко музикантам зараз пробити собі який-не-який тур Україною?

- Якщо чесно, то в Обрію не було можливості поїздити з концертами через певні робочі і побутові обставини деяких учасників. Та ситуація потрохи покращується, 14 жовтня граємо у Львові з норвезькими драм-н-бас крастерами La Casa Fantom і місцевими психоделічними рокерами Sex Blender.

А щодо можливості їздити з концертами по Україні, то, як показує досвід вітчизняних гуртів, певна кількість міст, де можна пробити концерти є. Головне - мати бажання і можливість цим займатись.

- "Дом-робота-магазин") Як знайти у плині побутових справ час на музику? І важко банально зібратися пограти?

- Раніше з тим було легше) Зараз, дійсно, побут дуже сильно впливає на процес діяльності гурту. Все ж у команді п’ятеро учасників, і в кожного свої нюанси. Взагалі найкращий склад це два-три музиканти, менше людей – менше проблем) Але все ж ми якось пристосовуємося.

- Розкажи трохи про твої інші проекти - Skruta, The Symbioz. Як вони поживають, які новини?

- The Symbioz вдалося нарешті локалізувати склад: до нас приєднався Петро — ударник Обрію. Зараз ми працюємо над новими піснями, вже готові чотири. Хотілось би, щоб назбиралось матеріалу на 25-30 хвилин (7-8 треків), тоді будемо записувати новий альбом.

У діяльності Skruta зараз певна перерва, наш ударник живе в Києві і, наскільки мені відомо, він останнім часом був зайнятий повноформатними роботами двох своїх гуртів – Warningfog (грайндкор) і Bomg (психоделічний стонер/дум). Як тільки буде можливість, хотілось би записати матеріал на наступні релізи, певні напрацювання вже є.

Перший виступ Обрію 

- Чи вплинула ваша з Василем хардкор панк творчість на музику Обрію?

- Хардкор/панк у нас в крові. Коли ти купу років слухаєш гурти типу Merauder, Pale Creation, Earth Crisis чи Unbroken, а потім починаєш грати середньотемповий метал, то він не може не "качати") Тому особисто мені імпонують команди зі схожим підходом, такі як американці Disgrace чи росіяни Kytowrath.

 

Якщо підійти до ліричної складової нашої творчості, то досить велика частина пісень присвячена темі тоталітарних режимів і нашого негативного ставлення для них. Ми вважаємо, що сучасній цивілізованій людині не потрібен "лідер" (вождь, фюрер, провідник, потрібне підкреслити). А також всі ті речі, які притаманні тоталітарним режимам, як-от утиски прав людини, свободи слова, тотальний контроль над своїми громадянами тощо. Ось тобі ще один наслідок довгого перебування в хардкор/панк сцені.  

- Чи працюєте зараз із Обрієм над новим матеріалом? Коли думаєте випускати нові релізи?

- Зараз є декілька нових треків, у планах два релізи. Перший музично має бути продовженням того, що було на "Олтарі утопії" – середньотемповий качовий грув метал / дез метал. На другому матеріал буде більш похмурим і з набагато меншим впливом грув метала. У будь-якому випадку один з цих двох релізів хотілось би випустити до кінця зими.

- Українська метал-сцена відома у світі, перш за все, блек-метал гуртами. Всі інші стилі ніби перебувають на другому плані. На твою думку, в якому стані сьогодні вітчизняна death metal  сцена?

- В Україні є потужні брутал дез метал команди – ті ж Schizogen, Ezophagothomia, Fleshgore, Endocranial, Affinity Hypothesis. Це професійні технічні команди, які добре відомі за межами України. Також варто відмітити Sectorial: їх альбом 2015 року - один з найкращих вітчизняних метал релізів за останні роки. Дуже сподобався альбом "Save Our Souls" харківської команди Starving Souls.

Також хотілось би відзначити нашу локальну сцену. В Ужгороді дез-метал грають з початку 90-х, з того часу досі в строю дві команди – Castrum і Soulrest (останні у липні видали новий альбом ред.). В обидвох чимала дискографія, обидві мали вагомий вплив на локальну сцену. З порівняно молодих команд ще хочу відзначити Contaminated, їх повноформатний альбом "Your Ashes Are Nothing" 2014-го року вважаю чи не найкращім ужгородським метал-релізом.

- І наостанок, які у плани гурту на майбутнє?

- Робити новий матеріал, записувати і видавати. По можливості більше грати наживо. Банально, але що ще треба?)

 

Більше про гурт на його офіційних сторінках:

https://www.facebook.com/obriymetaluzh/
https://obrij.bandcamp.com/
https://vk.com/obrij

Neformat.com.ua ©