Mordox: перезапуск гурту і перший мініальбом, натхненний PeelingFlesh

Київський slamming brutal death гурт випускає перший з моменту перезапуску мініальбом "Grand$lam", створений таким, аби слухачі могли під нього відірватися та забути про свої проблеми. 

Гурт Mordox розпочав свою діяльність ще у 2016 році, встиг випустити кілька релізів,у яких поєднував beatdown hardcore з елементами треш-металу. Але, як стверджують самі музиканти, це був ще тільки шлях пізнання різноманітних процесів у музичній сфері, до того ж інші проєкти учасників перетягували на себе все більше уваги, відтак Mordox тривалий час залишався у замороженому стані. 

Перезапуск проєкту відбувся на початку 2023 року, тож зараз Mordox — це Slamming Brutal Death Metal або ж Slamming Beatdown у поєднанні з семплами й реп\хіп-хоп вставками. І 13 жовтня хлопці презентували перший мініальбом у своєму новому жанрі. 

Реліз доступний на усіх стримінгах

Створення релізу

Роботу над мініальбомом Mordox розпочали наприкінці 2022-го та на початку 2023 років, впоралися хлопці десь за 2-3 тижні. Написали матеріал достатньо швидко, бо розуміли, "що треба робити, як треба робити і що ми хочемо". Гітари протягом трьох днів записували вдома в ударника Дениса, поки той кутався у ковдрах.

"Усе сталось дуже швидко і спонтанно. Гурт вже був напівперероджений, але з новими учасниками процес написання матеріалу не йшов. Саме тоді ми взяли до себе нашого старого гітариста Кирила, з яким стрімко написали 7 треків", — пригадує сам Денис

Паралельно Ростислав, вокаліст гурту, пригадував вокальні техніки, які знадобилися йому на записі та під час живих виступів:

"Вокал писали на місцевих репетиційних базах. Виходило дешево і трошки незручно, бо маємо витяжку, яка гуде, тому треба було відключати світло у всьому гаражі.. о так, це був гараж. Писав у темряві свої крики, було весело".

За зведенням першого сингла "Slampie" гурт звернувся до відомого у вузьких колах звукорежисера та свого доброго товариша Дмитра Бастанова, який опрацював трек усього за декілька днів. 

Перший сингл Mordox після перезапуску гурту 

На другий сингл "Shook Ones, Pt. IV" хлопці вирішили записати живі барабани й для цього звернулися до іншого свого доброго товариша Дмитра Кіма. Результат музикантам сподобався, тому ударні записали всією пачкою за один день.

"Мені як драмеру довелося прямо-таки дуже попрацювати над своїм скілом, адже 16-ті тріолі, 32-гі ноти та бласти у високих темпах вимагають неабиякої рівності та витримки. По сей час максимально працюю над цим моментом", — зазначає Денис. 

Коли ж весь матеріал для дебютного мініальбому був записаний, Mordox почали думати, який звук їм потрібен на цьому релізі. І саме в цей час з'явилося місце на зведення у гітариста американського слемового гурту PeelingFlesh, на який музиканти орієнтуються. 

"Він — майстер свого діла, знає, що робить. Увесь реліз зробив буквально за тиждень-півтора. Такий саунд відповідає нашій обкладинці, і, в принципі, такий звук досить мало гуртів мають у нас в країні, тому качає як треба", — додає Ростислав

Про що реліз

Глибоких сенсів у матеріал музиканти не закладали, натомість створювали його, "щоб крєпко качнути та додати енергії під сценою". Цьому покликана сприяти й концепція поєднання репу та слемінгу, "адже кач помножується на металевість дез металу". Надихалися учасниками Mordox такими гуртами як Peeling Flash та Snuffed on Sight, додаючи більше репових моментів, а особливо мемфісу (ред. мемфіський реп — це регіональний піджанр хіп-хоп-музики, який з'явився в Мемфісі, штат Теннессі у 1990-х роках). 

"Це просто треки, щоб зібратися з пацанами та дівчатами, покрутити ногами, відчути гарний настрій, відпочити під важку класну музику. Ось про що цей реліз. Тут немає ніяких великих сенсів. Мордокс — то, в принципі, про відчуття, а не про подумати, тому послухайте і самі все зрозумієте", — пояснює гітарист Кирило

Колаборації 

На мініальбомі "Grand$lam" умістилися одразу три колаборації. Результат, за словами учасників Mordox, очікувано топовий, адже всі запрошені вокалісти мають за плечима не один рік сценічного досвіду.

"Ми обрали друзів: Рому з True Tough, дуже крутого вокаліста Олексія з гурту Voracity і Necropsy Defecation, які роблять дуже міцний слеммінг, і ще Артема з Ґрунт Палає та ексгітариста Juggernaut, який є нашим близьким другом та колегою", — зазначають музиканти.

Вони додають, що з Олексієм виступали на одному концерті і там вподобали музику його гуртів, Артема покликали на його улюблений трек, а Рому не покликати просто не могли, адже "Мордокс і ТруТаф — це два брати-близнюки". 

MORDOX у ДеЩоВлог на Total Destruction Gig у Volume Club

Стилістика слему

Обкладинка нового релізу, його звучання та живі виступи Mordox — все це органічно поєднується та працює на обрану гуртом стилістику. Жанрово, як ми вже писали вище, це поєднання слемінг брутал дез металу (слему) та репу. Ідея такого підходу виникла саме у вокаліста Ростислава після відкриття ним гурту PeelingFlesh.

"Я просто слухав якісь трекани на початку активних бойових дій, і випадково мені попався трек "Slamaholics" від PeelingFlesh. Перша реакція — шо це таке. Дуже посміявся, скинув Дену смішним відосом в особистому листуванні, і нас поперло дуже сильно від цього. Плюс, воно нам дало можливість відволіктись від проблем, які були навколо нас у той момент". 

Музиканти також відзначають серед своїх інфлюенсів гурти Snuffed On Sight та Sunami, однак саме PeelingFlesh стали відправною точкою для переосмислення діяльності колективу. 

Референсом для обкладинки мініальбому стали хіп-хоп релізи 90-х років, особливо з області згаданого Мемфісу чи просто хіп-хоп бутлеги того часу. 

"Від самого початку жанр Slamming Brutal Death Metal про інше, але він так чудово поєднується з репом. Стає більш зрозумілим для слухачів, у нього потрапляє, оця, знаєте, краплинка "попсовості", але з гарного боку. Тобто те, що дає більш широке коло аудиторії. І ми любимо реп, ми любимо слем. А того, хто послухає, повинно качати, й вони повинні усміхатися. Це дві емоції, які ми хочемо донести своєю музикою", — пояснює Кирило

Музиканти також висловлюють надію, що подібний жанр здобуде більшу популярність в Україні. 

Mordox

Концертний образ Mordox 

Війна

Mordox перезапустился вже у розпал повномасштабної війни, тож, очевидно, вона сильно вплинула на самовизначення їхньої творчості у сучасних культурних процесах, у житті їхніх слухачів та у їхніх власних загалом. 

"В принципі, гурти, які роблять музику зараз, під час війни, діляться на дві категорії. Ті, хто висвітлюють проблеми війни і як людям тяжко. Для того, щоб люди розуміли, що вони не одні. Зараз дуже часто буває, ти відчуваєш себе самотнім, ти відчуваєш, що весь світ проти тебе, але ти не один. Війна, вона застала нас всіх, і ми всі разом боремося, колективно боремося.

Також є другі гурти, які співають більш відволікаючі пісні. І ми один з таких гуртів, який хоче своєю музикою донести трішечки доброти та радості у такий важкий час. Щоб відволікти від того, що коїться, на якийсь маленький період, щоб розгрузити нервову систему, розгрузити мізки, щоб люди могли відпочити трішечки, а потім вернутися до своїх звичних справ, зробити те, щоб перемога прийшла швидше", — пояснюють учасники колективу. 

Ударник Денис також додає, що не тільки слухачам, але і самим учасникам гурту їхня музика допомагає відволіктися від насущних проблем:

"Кожна людина потребує відпочинку – наша творчість один зі способів це зробити. Трохи дати собі свободи та подумати над матеріалом, пограти його. Це дуже круто, коли цей спосіб ще дозволяє робити благодійні концерти та заохочувати людей відвідувати такі заходи. Також, можу сказати, що саме новий етап розвитку української культури заохочує нас робити щось нове для неї – адже в нас ще стільки неосягнених течій як у музиці, так і загалом у творчості". 

Mordox відтворили у першому своєму кліпі DIY-естетику, самі придумали локації, вибирали одягу, монтували, самі тримали камеру. "Хотіли в ньому показати, як під наші треки треба рухатися".

Що далі 

Зараз на Mordox чекає спільний тур з True Tough, який стартує 21 жовтня та охопить 7 міст: Дніпро (21 жовтня), Харків (22 жовтня), Рівне (28 жовтня), Луцьк (29 жовтня), Львів (4 листопада), Івано-Франківськ (5 листопада) та Київ (12 листопада).

"Це буде справжній шлях друзів, крю та однодумців. Метою туру є збір коштів на ЗСУ, і ми раді бути частиною цього процесу, особливо враховуючи те, що два гурти мають майже один і той самий склад, що дає змогу зменшити витрати та передати більше коштів на головні потреби", — зазначають музиканти. 

Надалі гурт працюватиме над трьома новими треками для наступного релізу. Хлопці кажуть, що вони будуть уже більше слемовими, а також технічно складнішими, тож гурт налаштовується на нелегку працю. 

Mordox у мережі: 

https://www.instagram.com/mordox_slam/

Neformat.com.ua ©