Неформат вчора, сьогодні і завтра (Блог)

Це текст про те, з чого починався Неформат, як розвивався й куди ми рухаємося. Ми почали писати його до 24 лютого, а завершили вже зараз, коли світ навколо нас кардинально змінився. Але не змінилася наша місія — збереження та розвиток української андеграундної музики, як частини нашої культури, і навіть навпаки, у світлі нових загроз реалізація цієї ідеї стала ще нагальнішою.

Минуле

26 лютого 2004 року Анатолій Нук разом із командою друзів запустив форум Неформату, а за короткий час запрацював і сайт.

"Ранній Неформат був дуже кумедним видовищем. На головній основним контентом були новини, які просто копіювалися з інших джерел, а також примітивні огляди на нові релізи. На форумі перші кілька місяців не було навіть сотні зареєстрованих користувачів, а про музику було аж цілих два розділи "Наша музыка" и "Ихняя музыка" (так, саме "ихняя"). Ресурсу були властиві всі ознаки того часу, такі як обмін CDR з музикою і відео та спроби знайомства з усіма підряд", — так Толік описує ранні роки діяльності Неформату.

І для того часу це була важлива ініціатива, адже на форумі можна було дізнатися про надзвичайно різноманітну та круту музику з різних жанрів та країн. Далі було чимало різного — вдалі й не дуже концерти та фестивалі, випадковий знос половини тем на сайті, срачі з іншими форумами, створення численних українських гуртів, душевні виїзди, запуск нових серверів, новий дизайн, а одного разу якийсь школяр навіть умудрився вкрасти доступ до форуму, але все обійшлося! Хтось із Неформату відходив, хтось приходив, але завжди був технічний та якісний ріст, що форуму, що контенту на сайті, що кругозору тих, хто все це творив, читав, обговорював. 

"Знаєте ж цей мемчик про "Повернути 2007-й"? 2007-й був крутим. Це був справжній сплеск для української сцени. Цікавих андеграундних релізів стало приблизно в 4–5 разів більше, ніж у тому ж 2006-му. Це був крутий час. Ми співпрацювали з усіма, з ким могли, потік матеріалів був просто нескінченним, навіть фінансова сторона іноді радувала.", — згадує золоту добу форуму Нук.

Виступ Foible Instinct у Києві на Neformat Fest 2010

Однак, у 2010–2011 роках соцмережі почали активно перетягувати до себе користувачів, тож і форуми, як явище, стали поступово занепадати. Ця доля не оминула й Неформат, але на форумі все ж залишалися найбільш вірні та ідейні люди, які підтримували його всіма силами. Усе ще проходили фестивалі Неформату, нехай і не такі успішні, виходили огляди українських релізів…

"Переломним моментом став Неформат Фест 2010, як мені здається. Ми влетіли на велику суму й це трохи вдарило по ентузіазму. Протягом наступних років було кілька гучних зашкварів між юзерами, розпад на менші тусовки, кілька атак на сервери, вигорівші HDD з архівами музики, тривалі даунтайми і проблеми з обладнанням. Також взнаки далася зайнятість більш серйозною роботою й на Неформат лишалось менше часу. Активність форуму й сайту поступово згасала. Як один із показників можу привести те, що з 2012 по 2016 роки на сайті не публікувалося жодної новини", — згадує теперішній CEO НЕформату Олександр Масовець.

Однак, саме він наприкінці 2015 року перебрав від Толіка всю владу і взявся за Неформат із новими силами.

Теперішнє

Перший Neformat Family Gig у клубі Otel' в Києві відбувся наприкінці січня 2016-го, і саме він став початком нової ери Неформату, нашої ери.

Саша почав збирати нову команду, і так поступово до редакції приєдналася спершу я, Ксюша, Микола та Єгор, трохи пізніше знайшлися Ліза, Аліна, Віталік, Рамон.

Ключові моменти роботи визначили одразу, а саме те, що тематика наша буде незмінною — андеграундна сцена у її найкращих проявах. Водночас, оскільки ми вирішили сконцентрувати зусилля на розвитку саме новинної частини сайту та проведенні івентів, фокус на українських виконавців став нашим визначальним орієнтиром.

Почали ми з активного наповнення розділу новин, анонсів, рецензій та статей, тобто, по суті продовжили закладені ще Толіком основи. На початках вдавалося по-різному й не всім зараз можемо пишатися, але з 2017-го наша робота над сайтом стала ретельнішою та системнішою, і вкупі з досвідом за попередні два роки перегляди сайту вдалося збільшити майже втричі! Далі ріст сповільнився й почалося найскладніше — кропітка робота над постійним підвищенням якості контенту.

"Ми також провели багато івентів, в основному, у Києві та Чернігові. Спочатку це був фан — ми запрошували знайомих музикантів та цікаві нам гурти без огляду на будь-які фактори взагалі. Зараз ми намагаємось зрозуміти цільову аудиторію гурту, що хедлайнить; вивчаємо пропозиції конкурентів за кілька тижнів до/після нашого івенту, чи не заважаємо ми один одному; підбираємо сапорт, у котрому обов'язково має бути якийсь молодий гурт; у Чернігові продумували роботу над офлайн рекламою та підтримкою місцевих ЗМІ", — пригадує наш івент-менеджер Єгор Фелюст. 

Але було не тільки це! Наша команда постійно росла, ми теж оновлювали дизайн, шукали нові формати публікацій, знаходили нових досвідчених авторів, запустили відеопродакшн, спробували себе в проведенні лекцій, вдосконалювали технічну частину сайту. Ще в нас з’явився власний лейбл, на якому ми вже встигли видати кілька збірок і альбомів та зібрати понад 15 тисяч прослуховувань! За цей же час ми відмовилися від російської версії сайту й почали наповнювати англійську.

Останній на цей момент реліз нашого лейбла 

Окрім того, Неформат оформив офіційний статус ГО, що відкрило нам шлях насамперед до різних навчальних грантів, чим ми активно послуговувалися, бо хочемо робити якісне музичне медіа на основі найкращих та найактуальніших журналістських практик! А один із таких виграних грантів від LMF дав нам змогу створити власну спільноту навколо видання.

Майбутнє

Активне форумне минуле давно позаду, час, коли ми вчилися робити контент "на колінці" — теж. Ми усвідомлюємо, що певною мірою виросли, як і зросли вимоги читачів до нас. Самі реалії життя встигли кілька разів змінитися за ці 18 років. Тож настав час пошуку нових шляхів розвитку, і ми вбачаємо такі в розвитку спільноти навколо Неформату. До того ж це наче зібрати найкраще з усіх періодів діяльності нашого порталу!

От дивіться. Що таке спільнота? Це зміна вертикального зв’язку, коли редакція просто спускає готовий контент на голову читача, на горизонтальний. У спільноті читач може напряму контактувати з редакцією, висловлювати свої бажання та бачення, просто відчувати себе частиною чогось більшого. А редакція, своєю чергою, отримує більший ресурс, не лише фінансовий (але й це важливо, бо кожен фінансовий внесок дає нам змогу щонайкраще модерувати всі робочі процеси та незалежно аналізувати всі тренди і явища в нашій сцені), але й ресурс часу, знань, скілів, адже тепер кожен читач може запропонувати свою посильну допомогу задля досягнення спільної мети.

Презентація, яку ми робили до 18-го дня народження Неформату. Фотозвіт з нього тут

З самого початку Неформат був про якісну, але недооцінену музику, не надто відому українському слухачеві. Потім ми почали все більше концентруватися на українських виконавцях і наша місія в цьому медійному хаосі сучасности — збирати, зберігати та поширювати інформацію про найкращих вітчизняних представників андеграундної сцени, аби та розвивалася й захоплювала все нову й нову аудиторію, зокрема й молодшу. Адже якщо стародавні записи так і зникнуть у нетрях Майспейса чи Ютюбу, а найкращі альбоми будуть жити виключно на Бендкемпі, як у нас має виникнути культурна тяглість поколінь?

Тому ми хочемо своєю спільнотою об'єднати три фактори:

  • музичний досвід старшого покоління — тобто ті багаті форумні традиції з дослідження нової, дивної, якісної музики з усього світу. І, звісно, створення чогось свого на її основі;
  • ентузіазм молодшого покоління — молоді може бракувати експертності у якихось жанрах, але точно не бракує енергії, аби втілювати найсміливіші та найкреативніші ідеї. А новітні технології, у яких вони буквально виросли, дають змогу максимально якісно поширювати свою творчість;
  • професіоналізм редакції — наш контент і загалом різноманітна робота зі збереження інформації про український андеграунд має стати тим місточком, який поєднає найкраще з обох поколінь. Постійно навчаючись та вдосконалюючись, ми станемо найкращим медіатором для подальшого розвитку музичних культурних процесів в Україні.

А що війна? Звісно, те горе, яке звалилося на нашу країну змусило й нас переглянути власні амбіції. Адже, хоч музиканти й випустили за цей воєнний період ледь не вдвічі більше треків, грошей на культуру та її розвиток більше не стало, а в майбутньому треба буде ще відбудовувати мости, лікарні та театри, банально людям треба буде відновлювати власне життя. Утім, і раніше музика в нашій ніші не була об'єктом інтересу держави, тому ми впевнені, що й панк, і метал, й експериментальна електроніка виживуть, аби тільки людям було що їсти, де спати та за що купити потрібну техніку. Може, не одразу, але все в нас відновиться, тут ми певні.

Отож, не суттєво, чи вам зараз 35 або 19, головне — аби усередині горів вогонь, горіло бажання розвивати українську музику та виводити її на вищий рівень. У нас велика країна, і якщо всі зацікавлені зберуться разом, ми можемо відновити зруйновані ланки та разом створити щось справді круте й нове. Отож, приєднуйтеся до спільноти Неформату, ставайте частинкою нашої музичної родини, пропонуйте свої ідеї та поширюйте інформацію про нас і нашу музику якомога активніше!

Single

  • Доступ до закритого Телеграм-чату з редакцією
  • Редакційна мейл-розсилка щодватижні
  • Ранній доступ до релізів нашого лейбла
EP
Тір Single +
  • Брендовані шкарпетки, стікери та листівки, раз на рік
Довільна сума

Те ж, що і в тірах Single або EP в межах їхніх розмірів підтримки + особливі бонуси за більші внески

З усіма додатковими питаннями та пропозиціями звертайтеся на наш редакційний мейл - contact@neformat.com.ua

Neformat.com.ua ©