Найкращі українські релізи 2021 року

Без зайвих слів презентуємо вам список найкращих українських альбомів та мініальбомів 2021 року за версією Неформату.

Послухати ці релізи ви можете на стримінгах Spotify, Apple Music, Deezer i Youtube Music.

Методика визначення топу була наступною: на першому етапі редакція разом з активними фрилансерами голосувала за найкращі альбоми та мініальбоми, по двох окремих списках, а на другому вже виключно редакція на основі голосування, але з урахуванням додаткових чинників, обговорила отриманий список і виділила релізи, які ви тут бачите.

Топ альбомів

1914 — Where Fear And Weapons Meet (death metal)

На третьому повноформатнику 1914 до блиску відшліфували формулу свого воєнного приблекованого дез-металу, приправивши її цього разу щедрими окрестрово-симфонічними елементами. Перчинки додали запрошені гості Нік Холмс і Саша Буль, і врешті все це вивело альбом у топи різних іменитих закордонних музичних видань, здається, що навіть до офіційного його виходу. Ми сперечатися з цим не будемо та підтверджуємо, що це, без сумніву, один з найкращих вітчизняних метал-альбомів року.

Стримінги

 

Твій Бог Сьогодні П‘яний — Голос Пітона (rap)

Цьогорічний альбом львівського гурту Твій Бог Сьогодні П‘яний "Голос Пітона" є одною з найцікавіших і найкращих робіт в українському репі за останні декілька років. Музично це реп нової школи з непоганими мінусами та хорошою технікою читки учасників гурту. Лірично альбом присвячений життю сихівських наркоманів, весь реліз просякнутий історіями з життя цих людей, які по-справжньому цікаво слухати.

Тут є добре продумані сюжети, під час одного й того ж самого треку герої змінюються декілька разів, за розвитком подій у текстах цікаво слідкувати. Використовується сленг, притаманний цьому маргінальному прошарку, а описані ситуації сприймаються максимально правдоподібно. Водночас тут відсутня будь-яка романтизація вживання наркотичних речовин і в описані події потрапляти не хочеться.

Стримінги

 

a noend of mine — Sanctuaires (post-prog)

Лесь Виноградов пише дуже атмосферну та глибоку музику в дусі Девіда Сільвіана та Тобі Драйвера, а його останній альбом "Sanctuaires" можна визначити як атмосферний пост-прог. Це направду незвична робота, на якій, окрім авторської версії давньогрецької мови, можна почути "секулярну версію духовної музики" у баченні Леся. Меланхолійні ландшафти тут поєднано з електронним пульсаціями та заспокійливим голосом музиканта, а ще з музичними колажами, які відносять до "Як тебе не любити" і симфонії Лятошинського. Словом, цей альбом — для сміливих дослідників.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Andriy Kapusta — Planeta Kapusta. Shquarcore (hardcore techno)

Ми вирішили не включати у топ спліти чи компіляції, але зробили виняток для лейбла Pincet й особливого "шкваркору" Андрія Капусти, адже на цьому релізі знайшлося місце для робіт музиканта, створених протягом 2008 — 2020 років. Утім, фінальна картина вийшла цілісною і така часова розрізненість взагалі непомітна. "Планету Капуста" варто послухати, бо це наша відповідь актуальним культурно-музичним напрямам, тому ж віксаполу, але з відчутним українським колоритом. Та і, врешті, просто якісний і цікавий габер з хардкор техно — не настільки частий гість у творчості українських музикантів, як би того хотілося.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Artem Bemba — Fried Autumn Leaves (progrock)

Якщо в попереднього альбому був переважно мажорний настрій, то ця робота має більше відтінків. Нехай матеріал для альбому створювався роками, Артем його вдало скомпонував й надав єдності цим частинам маленького гарного світу. Тут сучасний контекст, у якому написані ці пісні, поєднується через саунд з ранніми 70-ми, а життєрадісний український фолк-поп епохи "вусатого фанку" звучить поряд з інтровертним сонґрайтерським психоделічним фолком. Саме це привнесення чогось свого, українського, і виводить цей проговий альбом у наш топ.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Azathoth Circle — Siaivo (metal)

Гурт Azathoth Circle функціонує вже довгий час, у них були періоди помітної активності та моменти, коли вони зникали з поля зору. Й от, після чергового зникнення з радарів, гурт неочікувано виринає зі свіжим повноформатним альбомом і видає чи не найкращий вітчизняний метал-альбом 2021 року. Тут слухач отримує кросжанровий метал, досить помітно почорнілий, з міцно збитими треками, хітовими хуками й моторошною атмосферою. Гітарна робота на висоті, вокальні партії продумані максимально грамотно, хороша українськомовна лірика. Мабуть, єдиний мінус цього альбому — брак гідного промо, через що частина потенційних слухачів могла його пропустити. Однак з музикою тут усе чудово. Прекрасна робота, до якої повертаєшся знову і знову.

Spotify I Apple Music

 

Earmake — Cosmic Hero 3 (retrowave)

Ми трохи незаслужено обділяли увагою релізи цього виконавця у минулих топах, однак Earmake — це якраз один із тих проєктів, що гідно презентує Україну у своєму жанрі і видається на великому тематичному лейблі NewRetroWave. Це ретровейв найвищого ґатунку, який отримує немало схвальних відгуків і підтримку від фанатів з усього світу. Цього року вийшла заключна частина трилогії альбомів "Cosmic Hero", що, як і попередні релізи із серії, глибоко занурює слухача в атмосферу суцільного неону та фантастичних фільмів з VHS касет.

Стримінги

 

Këkht Aräkh — Pale Swordsman (black metal)

"Pale Swordsman" — це один з найміцніших та найбільш концептуально витриманих блек-метал альбомів року в Україні й не лише, зверніть увагу на кількість продажів у Бемдкемпі та відгуки з-за кордону. Найкращий опис цього альбому — ми його чекали з 1993 року, адже у 2021 робити так, як це практикували засновники жанру, але без самоповторів та з унікальними особливостями, можуть далеко не всі.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Kurs Valüt — Kurs Valüt (synthpop, electronic)

Той випадок, коли не хочеться кидатись гучними словами, але, безперечно, це гурт, що задав високу планку для похмурої електронної сцени України. Цей реліз вкотре демонструє професіоналізм музикантів з боку технічної складової і підтверджує, що рамки обраної концепції не заважають видавати оригінальний та цілісний альбом, майже без повторення минулого звучання.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

MERZOTNA POTVORA — Halas z pekla (blackened thrash metal)

Цей реліз буде справжньою знахідкою для фанатів ортодоксальних форм металу. Гурт MERZOTNA POTVORA на своєму першому повноформатному альбомі видає хорошу порцію почорнілого треш металу на сирому злючому звуці, з купою хітових моментів і крутою українськомовною лірикою. Підхід гурту до матеріалу добре демонструє те, що ці люди розуміються в тому, що роблять, і люблять це діло. Окремо виділю пісню "Metal Palaje", яку взагалі варто номінувати на звання гімну українського метала. Має сподобатись поціновувачам першої хвилі чорного металу чи пізнього Darkthrone того періоду, коли ще вони не залізли з головою у приречений метал.

Spotify I Deezer I Youtube Music

 

Mortal Vision — Mind Manipulation (thrash metal)

Цього року в Україні вийшло декілька треш-метал релізів, всі вони були досить гарні, але цей найсильніший. Дніпряни Mortal Vision на своєму дебютному повноформатному альбомі "Mind Manipulation" видають вісім відбірних треків першокласного старорежимного трешу в дусі ранньої Sepultura. Альбом вийшов на міцному тематичному лейблі Redefining Darkness, отримав купу схвальних відгуків від купи профільних медіа та підтримку від фанатів жанру по всьому світу.

Стримінги

 

NO — Fallen (post-black metal)

На перший погляд альбом може видатися простим, але його варто прослухати не один раз, бо робота направду вийшла цікавою — постблек на якісному звуці, але не солодкавий. За основу тут більше взятий ортодоксальний блек-метал, утім його музиканти подали у сучасній обгортці з домішками різноманітних модерних стилів, що робить альбом цікавим і для поціновувачів класичного блеку, і для ширшої авдиторії.

Стримінги

 

Odradek Room — Painted Mind (doom metal)

Альбоми гуртів приреченого металу — не таке часте явище на вітчизняній сцені, і нові релізи є справжнім подарунком для фанатів жанру. Особливо радує, коли вітчизняні гурти видають роботи такого рівня, як цьогорічний альбом Odradek Room "Painted Mind". Міцна суміш приреченого смерть металу з атмосферним постметалом, добре продумані композиції та гнітюча атмосфера сплітаються в одне ціле і виходить насправді моторошна робота з високою планкою музичного матеріалу. І, як часто в нас буває, альбом вітчизняного гурту отримує купу схвальних відгуків від слухачів в усьому світі, та не на Батьківщині. Хоча це фактично один із найсильніших і найцікавіших українських метал-альбомів 2021 року.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Serpents. — Serpents. (emo punk)

Зараз в емо йде п'ята хвиля, музиканти якої намішують усю спадщину докупи: від Embrace до Paramore, від емоційного хардкору до мол-імо. Водночас у кожного гурту є свої особливості — хтось заграє із джазовими стандартами, хтось надає перевагу ембієнту. Наші Serpents. не схожі ні на що, і заразом кожен тут знайде рівно стільки референсів, скільки дозволить обізнаність в емо взагалі. Гарний приклад того, як бути частиною хвилі, коли вона тільки набирає силу.

Стримінги

 

Shiva the Destructor — Find the Others (psychedelic rock)

Альбом має дуже зріле й упевнене звучання. Винахідливі переходи, в міру східних впливів, багатоголосся та ритм роблять його доволі нетривіальним. Це можна назвати багатовимірною музикою або мимовільною подорожжю без фактичної зміни місця — обидва варіанти є влучною правдою.

Стримінги

 

Straytones — Magic Green River Swimmin' & Stunning Tarzanka Experience (garage rock)

Столичні рокери Straytones цьогоріч випустили один із найпотужніших альбомів у вітчизняному психоделічному року. Дуже міцний драйвовий матеріал, вінтажний звук і приємний літній вайб — це все очікує на слухача всередині релізу. Хітовий і легкий для сприйняття матеріал робить його доступним для якомога ширшого кола слухачів. А яка там обкладинка! Ця насичена цікавими персонажами та деталями картина, вкупі із музикою альбому, дозволить повністю зануритися в атмосферу безтурботного літа.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Svarog — Levitation (techno)

Що предметного можна написати про музику в жанрі техно? Насамперед те, що вона буває або сильна, або ж ні. Сварог — це яскравий приклад східноєвропейського майстерного й пронизливого техно, яке, послухавши один раз вдома, захочеться обов'язково "відчути тілом" на рейві та танцювати під нього з останніх сил.

Deezer

 

The COW — SHVYDSHE NIJ TRIP (psychedelic rock)

Якщо потрібно виділити найбільш самобутній альбом в українській психоделічній сцені 2021-го, то це звання однозначно відійде до The COW. І справа тут не лише в українськомовній ліриці та вдало підібраній тематиці, хоча вони, безумовно, теж вирізняють лонгплей на фоні конкурентів. Сама музика, яку пишуть The COW, це і не рух в сторону спокійного, класичного та вивіреного саунду, як у тих же Shiva the Destructor, не відгомін солодкавого інді як у Love`n`Joy, але реально якийсь божевільний тріп з елементами психоделії, гаражного року, несподіваними рішеннями і ходами у гітарних партіях та вокалі, словом, це краще один раз почути, ніж потім жалкувати усе життя, що пропустили.

Стримінги

 

VARIÁT — I Can See Everything From Here (industrial)

Важко створити концептуально оригінальний індастріал реліз у 2021 році, проте зробити атмосферну та цікаву музику у цьому жанрі все ще можна. І Variat — саме той випадок. Зубодробильний, важкий та шумний — альбом дарує незабутній експірієнс під час прослуховування.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Vidmershiy Shmat — Khryp (black metal)

При згадці про вітчизняний чорний метал, на думку здебільшого спадають гурти, які грають музику більш атмосферну, а також матеріал зі вкрапленням фолку. Щось зле і немелодійне в нас у відчутній меншості. І от тут, у рядах цієї меншості, дещо додалось. Наприкінці року молодий столичний гурт Vidmershiy Shmat видав свій перший повноформатний альбом "Khryp". Матеріал на ньому — це суміш злого похмурого чорного металу з не менш злим і похмурим постметалом. Із двома вокалами, один з яких у дусі деприсивного суїцидального чорного металу, а другий є гроулом в дусі Neurosis. Це все приправлено шумовими колажам, які чергуються з повноцінними треками. Міцний дебют, вартий уваги.

Стримінги

 

Топ мініальбомів

0%Mercury — Stump EP (mathcore/metalcore)

Українська металкор сцена доволі активна останнім часом, і цей рух хотілося б відзначити у нашому топі мініальбомом харків’ян 0%Mercury. Команда сильно подорослішала на цьому релізі, і демонструє слухачам технічний металкор у поєднанні зі складними структурами маткору. Є тут і певний хардкорний вайб, адже кліпи гурту можна знайти на тому ж каналі Hardcore Worldwide, і вони, до речі, якісно зроблені. Доповнює картину чудовий вокал фронтвумен Елфі Елфман і та харизма, яку вся команда демонструє під час живих виступів. Вартий уваги набір характеристик.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Дело дрянь —.​.​.​Грязь Улиц Города Котов EP (hardcore)

Одеський хардкор-панк голосно заявляє про себе дебютним мініальбомом. Швидкий, нахабний і лаконічний матеріал. Короткі треки з ефектним відео до них, скейтбординг і Одеса. Дуже вдалий старт.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Миша Лигуревич — Заговоры и песни EP (dark folk)

Самобутній даркфолк, з нарочито "поганим звуком", але дуже привабливою подачею. Основні наративи релізу — "життя, як кочівля у великому степу", магія, язичництво та місцевий містицизм роблять альбом яскравим, а тому западає у пам'ять він надовго.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

ТУЧА — Токсік EP (techno)

Техно, під яке справді можна танцювати, у поєднанні з текстами про наболілі соціальні проблеми — це щось доволі свіже для української музичної сцени. Таке поєднання стало можливим завдяки музичному таланту і принциповій феміністичній позиції творчині проєкту Марії Тучки. Варто додати, що тексти ці написані українською, виконує їх музикантка справді щиро, а також доповнює загальну картину яскравим відеорядом. Реліз про соціальне, якому справді віриш.

Стримінги

 

ASKEt — Секта. Культ жиру EP (rap)

Один із найяскравіших реп-релізів року. Перехід на українську мову пішов ASKEt на користь і вдало доповнив випрацювану на попередніх релізах навмисно агресивну, власне, "жирну" подачу матеріалу. Репер звучить дуже живо та емоційно, а в тематичних пабліках його називають справжнім андеграундом, тож ось він у нашому топі. (Але можна було і залити на стримінги ті пару треків).

 

Cios — Біль. Гніт. Бруд. EP (post-punk, reggae)

Скіни грають постпанк з регі, хоча раніше видавали бадьорий вуличний панк-рок. Подібна зміна — далеко не нове явище для жанру, поверніться до прикладів тих же Blitz чи Red London, але для України, де активних стріт-панк команд лише пару штук, це щось новеньке та доволі сміливе. До того ж Cios накрутили на новому мініальбомі брудний діайвайний звук, запросили гостей і не забули торкнутися соціальних проблем в окремих текстах.

 

Demontag — Demontag EP (hardcore)

Нова кров українського хардкору. Лоуфайний саунд та тексти, що висвітлюють соціальні проблеми індустріальних міст України, дуже яскраво виділяють саме цей гурт на фоні старої гвардії вітчизняного хардкору.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

drimandr — Амнезія EP (emorap)

drimandr є частиною цифрового лейбла "Світанок", який зараз дуже активний і артисти якого роблять справді актуальну українськомовну музику. Лейбл загалом видав за рік чимало достойних робіт, частіше синглів, а мініальбом "Амнезія" вирізняється на їхньому тлі цілісністю оповіді та продуманою концепцією. Це легке інді з приємним підлітковим вайбом, меланхолічна музика, яка змушує щиро співпереживати автору. Вдале поповнення української думерської сцени.

Стримінги

 

Furuvgerendufuroval — Behesadomatica EP (noise, black metal)

Чорний метал із карпатських низин. Злий і отруйний. З мінімальним набором інструментів. Тільки драм-машина, перегружений бас, шум з купи сплетених воєдино примочок і процесорів і вокал, який видає назовні купу огидних і богохульних текстів. Дуже негативна робота зі звуком, який не часто зустрінеш на вітчизняній чорнометальній сцені.

 

Guerilla Noir — Into the Void EP (metal)

Карантин дуже сильно вплинув життя багатьох людей у всьому світі. Неочікувана кількість вільного часу вкупі з тривогою виявилися сильним стимулом для самореалізації багатьох. От і двоє учасників знаного айріш-панк проєкту O'Hamsters не лишились осторонь і зібрали новий проєкт, щоб пограти кросжанровий метал. Хлопці стартували з двох міцних синглів, а вже згодом видали свій перший мініальбом. На ньому ми маємо три зовсім різні треки, які вдало тримаються купи завдяки спільному звуку. Хардкор міксується з чорним металом, переходячи у сучасну варіацію металкору та заходить на фініш з постметал треком. Та попри широку палітру жанрів, це все слухається цільно й цікаво.

Spotify
I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Homesick — День За Днем EP (punk rock)

Знакова одеська команда повертається після кількарічної перерви з новим релізом. Свого часу гурт став одним з тих, хто повернув панк-рок у хардкор, і всі ці роки лишається вірним обраному музичному вектору, а саме — швидким прямолінійним мелодійним трекам. От і матеріал цього мініальбому вийшов майже передбачуваним. Чому майже? На релізі є кавер-версія пісні "По приютам я с детства скитался" з кінофільму "Республіка ШКІД", і це не найтиповіший хід для вітчизняного хардкор релізу. Все інше без сюрпризів, але це не є мінусом, адже фани гурту цінують його за той самий добре знайомий звук.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Kingpin — Ultima Ratio EP (hardcore)

Цього року було досить багато хардкор релізів саме з Одеси. Як і Homesick, їхні земляки Kingpin повернулися з новим релізом після багаторічної перерви. Маємо 4 міцні хардкорові треки з мелодійним вокалом альтернативного року 90-х. Тобто те, що колись грали гурти на кшталт Leeway чи Only Living Witness. Матеріал звучить дуже впевнено і стильно.

Стримінги

 

Light Of Mine — Searching For The Light EP (hardcore)

Знову Одеса і знову хардкор, але трошки інший. Гурт Light of mine видав дебютний мініальбом, на якому демонструє любов до штатівського хардкору 90-х. Три треки під впливом Against The Wall, Inside Out, Chain of Strength. Музика, зроблена зі знанням справи та любов’ю до першоджерел. У результаті маємо один з найкращих вітчизняних хардкор релізів року і хорошу затравку, щоб чекати на нові записи.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Milktuth — Easy EP (dreampop)

До теми літніх і добрих релізів. "Easy" — це 6 гарних хітових пісень з дуже добрим настроєм, що слухаються легко і викликають бажання вмикати їх ще раз. Музика на стику дрімпопу і шугейзу зроблена зі знанням своєї справи. Це й не дивно, адже в учасниць гурту за спиною роки досвіду. Один тільки гурт Ai Laika! чого вартий! М’якість звучання, меланхолійний настрій, літній вайб — усе це зайшло фанатам якісної гітарної музики і не тільки.

Стримінги

 

SMURNO — Скло EP (post-punk)

SMURNO випустили доволі передбачуваний постпанк, немов із 80-х, з невеликими вкрапленнями власних інноваційних ходів, якщо ми говоримо про музику. Але цю холодну атмосферу вони доповнили нетривіальними українськомовними текстами, які хочеться осмислювати, і, тим самим, максимально віддалили себе від такого явища як “новая русская волна”, що однозначно плюс. А та сама передбачуваність звуку радше пішла на користь — це немов твій старий друг, з яким завжди зрозуміло, чого чекати, і можна повністю сконцентруватися на суті речей.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Subscum — Subscum EP (grindcore)

Новий столичний гурт від людей, які у цій справі давно. Міцний старорежимний грайндкор на правильному звуці, вперемішку з шумовими колажами. Потужність матеріалу відчувається як на записі, так і наживо. Взагалі складається враження, що цей маргінальний жанр зараз відчуває певне відродження — виходить більше релізів, з’являються нові гурти, доволі багато людей відвідує тематичні концерти. І Subscum наразі є чи не найпомітнішим гуртом у цьому процесі.

 

The Raw — Света нет EP (melodic hardcore)

Харків'яни The Raw з їхніми першими синглами вже подавали надії, але ще не звучали достатньо впевнено. Однак їхній дебютний мініальбом, про який тут іде мова, одразу дав слухачам той самий мелодік хардкор з гарними гітарними соло, проникливим скрімо та переконливими емоціями. Один з найкращих тематичних релізів на вітчизняній сцені, що виправдав очікування та налаштовує на ще вищі сподівання від майбутніх робіт гурту.

Spotify
I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

thekomakoma — Альбом Київський EP (eurodance)

Чи не єдиний в Україні представник хітового, колоритного євроденсу. Якби фільм "Пацани Турбо" знімався в Україні, цей альбом мав би стати до нього саундтреком. Музика thekomakoma — це місток між музичною культурою Києва, Берліну та Західної України, а у текстах, свідомо чи ні, автор доволі тонко підмічає та передає дійсність, що його оточує. Слухайте зараз, бо артист так швидко набирає оберти, що у наступному нашому топі ви його вже, імовірно, не побачите.

Spotify
I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Triple Jump — Kid EP (emo punk)

Емо-панк, яким він має бути. Немов за вікном початок 00-х й у твоєму місті скоро будуть грати Saves the Day, на сапорті котрих буде цей самий місцевий гурт. З одного боку, Triple Jump не привнесли чогось нового у жанр, але з іншого, з музичною спадщиною теж потрібно вміти працювати. І це якраз приклад грамотно зробленого мініальбому, що вдало відсилає до тих самих Saves The Day чи Tigers Jaw. Поціновувачі жанру схвалюють!

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

White Ward — Debemur Morti EP (post-black metal)

На цьому етапі доречним буде сказати, що White Ward остаточно сформувалися у незалежну музичну одиницю. Взявши за основу американський постблек та додавши до нього дарк-джаз у різних проявах, і приправивши все це нуарною атмосферою чорно-білих фільмів, одесити на цьому ЕР демонструють свій унікальний звук, який навіть не хочеться ні з ким порівнювати. Недарма Debemur Morti Productions звернули на них увагу, зараз же чекаємо на повноформатний альбом та на підкорення великих європейських фестивалів, якщо дозволить карантин.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Найкращі релізи минулого року ви знайдете тут.  

Neformat.com.ua ©