Stay Tuned. Травень-червень 2020

Наголосували усією редакцією найкращі релізи травня та червня. Як завжди, все дуже різноманітно: метал, електронна музика, реп, панк і не тільки. 

Слухайте плейлист також тут: SpotifyDeezerYoutube MusicApple Music 

аппекс — Крок  

Ярина Денисюк, головна редакторка: Усі останні релізи цього рівненського хіп-хоп виконавця, на перший погляд, можуть видатися надто еклектичними і просто "не зайти". Зізнаюся, що і зі мною так було, Але як тільки звикаєш до цього постійного експериментаторства, ситуація кардинально змінюється і від музики аппекса важко відірватися! Сподіваюся, після ретріту аппекс повернеться не до класичного звуку, а продовжить ці свої дивакуваті, але таки класні експерименти.

 

 Валентина Гончарова — Recordings 1987​-​1991, Vol. 1 

Ярина: По роботі переслуховую купу українських експериментальних релізів, але то все більше сучасні роботи. А от віднайдені та видані лейблом Shukai архівні записи 30-річної давнини української композиторки-авангардистки Валентини Гончарової повертають нас у часи, де не було гарної комп'ютерної техніки, але подібна музика вже існувала попри різноманітні труднощі. Це дає привід замислитися щодо того, на що була би здатна українська креативна думка, якби не усі ті марно витрачені роки, проведені за залізною завісою СРСР. 

Ксенія Янус, рецензентка, грант-менеджерка: Ретроспективний реліз від композиторки авангардистки, яка за часів перебудови співпрацювали з Сергієм Лєтовим та Сергієм Курьохіним. Яскрава ілюстрація того, у що можуть втілитись постійні авангардні пошуки.

 

 Волок — Циклоп LP 

Олександр Масовець, CEO: Творчість Волок — хороший кандидат для кращого розуміння дрону як такого, або "точка входу" для тих, хто тільки починає цікавитися цим жанром. З перших секунд реліз дає зрозуміти про себе все, проте потребує часу для осмислення. Монотонний, але не грузний дрон ідеально гармонізує з низьким шаманським вокалом. Ритуальність та медитативність лірики із зануренням у життя давніх часів може дещо відлякати, та всеж таки альбом варто дослухати до кінця.

Ярина: Слідкую за цим проєктом десь із 2018-го, коли почула альбом "Хоровод". Волок увесь цей час, а з того моменту вже встигло вийти чимало його релізів, тримає марку. Музика все так само заморожує і заворожує водночас. Звучить на перший погляд лякаюче, але якщо ви дозволити цим звукам поглинути себе, то несподівано виявите, що Волок дуже розслабляє, хоча не певна, чи такого ефекту очікував творець) Волок — це чудовий зразок різноманіття вітчизняної сцени, раджу. 

 

 Злидень — Сам собі ворог LP 

Микола Мага, редактор: Злидень — унікальна команда для України. Вони — одні з небагатьох, хто наважився грати краст у країні, де багатьом поціновувачам важкої гітарної музики навіть слово таке невідоме. До того ж дніпряни досить стабільно радують слухачів новими релізами. На цьому мініальбомі (хронометраж на альбом не тягне, вибачайте), маємо п'ять повноцінних треків плюс акустичні інтро й аутро. Дуже крута гітарна робота в плані рифів межує з дуже дивними структурами треків. Інколи здається, що їх просто немає. Тому реліз потребує частих прослуховувань, якщо ви намагаєтесь вникнути у музику, а не слухаєте її фоном. Тоді, можливо, він зможе розкритися для вас повністю.

 

 Льон — З Живого Джерела LP 

Олександр: Свіжа atmospheric black metal кров з Полтавщини, що починає свій шлях непоганим релізом. Тут не варто шукати нові ідеї у звучанні чи подачі, але це точно можуть бути приємні 30 хвилин прогулянки природою.

 

 Саша Буль — Too Old to Sell My Soul LP 

Джулай Єлизавета, рецензентка: "Too old to sell my soul" видається суворішим лірично, але більш безтурботним за манерою нарації про явища складні, сумні, життєві чи вигадані. Інструментально простіший ніж попередній, він більше відповідає бажанням самого артиста, за його ж словами. Тут музикант повністю відійшов від допомоги басу, що окреслював контури композицій у "Golden Tooth". Зосередження перейшло до губної гармошки, яка іноді служить вивільненням задушеної скепсисом та часом емоційності, виспівує те, що не вклалося до слів. І загалом цей реліз є гідним продовженням творчого шляху, що триває ще з 2014-го року й, поки що, до самої дельти Дністра.

Ярина: Є виконавці, цікаві та класні, які, досягнувши певного рівня впізнаваності, починають спрощувати свою музику, аби сподобатися всім, або ж вмикають конвеєр і натужно вичавлюють з себе "продукт", аби втримати здобуту аудиторію. На щастя, це взагалі не про Сашу Буля. Ні майже постійні тури Європою, ні участь у Me And That Man, не вбили щирість музиканта, яка у цьому альбомі в кожній пісні. Переслухала вже десятки разів і ще планую.  

 

 Тулим — Слабкість 

Ярина: Зізнаюся, це не такий хіт як березневий "Вогненебезпечно", який наспівую і досі, як тільки чую це слово, але є у творчості киян оця магія класичного звучання, що працює і не набридає. Бо, як каже наш колега Микола, частина жанрів з часом стає неактуальною, але деякі з них вічні. Це якраз другий випадок. 

 

 хаос внутри меня — I 

Олександр: Перший трек від хаос внутри меня видається досить перспективним, хоч і не просто скласти якесь комплексне враження за 55-секундний хронометраж. Маю сподівання, що спонтанна творчість автора виллється у ще декілька релізів найближчим часом, тож слідкуємо за розвитком подій!

 

 Юрій Бондарчук — Пісня 551 

Ярина: Юрі добре вдається ловити дух часу, оформляти його у тексти та передавати далі своїм слухачам. Його дуже вчасна пісня "Дефейсмент" наче нічого нового не розповідала про ту страшну історію, але мурашки проймають і зараз, як її переслухати. Десь тоді виконавець почав говорити про поліцію, міністра МВС, відповідальність, що продовжилося, власне, у треці "Арсен Аваков" і в згаданому у цьому плейлисті "Пісня 551". Останній трек ніби підсумовує весь той жах (якщо, звісно, ви сприймаєте ці події саме так), що коїться у нашій країні у всіх без винятку галузях. чудова, але моторошна робота. 

Ксенія: Гостросоціальний трек, що не залишається осторонь актуальних українських проблем та, використовуючи складну та красиву образність, звертає увагу на поліцейське свавілля та проблеми світу, який змінюється у нас на очах.

 

 48 часов — сторонний наблюдатель 

Аліна Плеська, випускова редакторка: Севастополь впевнено тримає звання столиці мелодичного панку, і гурт 48 часов — гарний тому доказ. Хлопці грають уже багато років, лірика стає дорослішою, але інструментальна частина так само ріже по живому, занурюючи тебе у ностальгію юності.

 

 batacat — Nylon and Bleach EP 

Ксенія: Чим особисто мене цей реліз підкорив? Самоіронією та легкістю, які не заважають музиці бути пронизливою та досконалою. Ставленням до раптовості в мистецтві та загальним підходом до написання. А те, що це дебютник, додає азарту і посилює очікування наступного релізу.

Ярина: Не розслухала цей EP з першого разу, але після Ксюшиної рецензії подивилася на нього по-новому, утім, не обійшлося і без моїх чудодійних колонок, де чутно все (на телефоні зовсім не та історія). Ці три пісні й справді прекрасні у своїй багатошаровості та поєднанні синтів, які чітко чути всі і саме там, де потрібно! Тепер лише хочеться попросити більше такого матеріалу і подякувати лейблу Pincet за чудовий смак. 

 

 Cios — Emigrants EP 

Ярина: Мій улюблений український гурт випустив цілий новий мініальбом, ура! Це все той же вуличний панк-рок з гостросоціальними текстами. Подібної музики нашій країні зараз дуже не вистачає, про що ми з музикантами поговорили тут. А знаючи продуктивність цього колективу я цілком можу сподіватися на ще один цього річний реліз, адже надихатися їм є чим. 

 

 Dying Grotesque — Sunflower Tide LP 

Микола: І знову старорежимний смерть метал. Цього разу повноформатний альбом і музика з орієнтиром на європейську класику. З концепцією про "слов'янське божевілля". Зважаючи на те, що останнє у нас не припиняється ніколи, така ідея має бути дуже близькою вітчизняному слухачеві.

 

 Kulshenka & Misha Propal — Воїн 

Аліна: За словами авторки, ця пісня про тих, хто не йде за натовпом, а слідує лише своїм принципам. Доволі цікава, місцями, навіть, агресивна у чомусь робота. Класний ритм. 

Ярина: Kulshenka мені сподобалася ще за її дебютним альбомом "Хто захистить від повені дерева?" (2020), але новий сингл "Воїн" — це дещо інше. Звучить він набагато потужніше і бадьоріше, та ще й меседж актуальний, як ніколи. Хочу такого цілий альбом)

 

 mandarinaduck  long life LP 

Аліна: Потужне поверення після декілька років тиші. Хлопці випустили класний альбом, інді-рок для прогулянок сонячними днями влітку. Ця музика заспокоює і примушує зупинитися та видихнути десь посеред потоку великого міста.

 

 Mauser — Злі копи 

Микола: Представники львівського хардкору, що подають великі надії, розродилися живими відео на кілька раніше неопублікованих треків. І на тому дякуємо, беручи до уваги, що у дискографії гурту є лише одне двопісенне демо. Треки ж на відео показують, що Mauser продовжують рухатись вибраним шляхом і роблять вдалий українськомовний воршіп Нью-Йорк хардкору. Лишилось дочекатися більш маштабного студійного релізу.

 

 Merzotna Potvora — Domovyk 

Микола: Майстри правильного звуку Merzotna Potvora розродилися новим синглом. який готує нас до масштабнішого релізу гурту. Все та ж блек треш метал атака, все та ж чарівна атмосфера і звук.

 

 Milktuth — Easy 

Ярина: Дівчата зійшлися на фоні любові до команд на кшталт Chastity Belt, Warpaint, Sleater-Kinney і це чутно вже з першого їхнього синглу. Звісно, рано поки судити, яки справа розвиватиметься, але навіть ця одна пісня — впевнена заявка на успіх. Будемо активно слідкувати за творчістю команди.

 

 Natural Spirit — Під Серпом Часу LP 

Микола: Я взагалі не фанат фолк-металу, але новий альбом ветеранів вітчизняного металу Natural Spirit мені до смаку. Крім головного хіта "Гори, палай", на який раніше команда презентувала відео, альбом наповнений міцно зробленими піснями з купою вдалих мелодійних хуків.

 

 nug — Звір 

Олександр: Nug починають співпрацю із закордонним лейблом потужним треком. Відчувається, що проєкт "визрів" і готовий до серйозної роботи. З нетерпінням чекаю на реліз альбому!

 

 Polje — Сум EP 

Ксенія: Електронний естетський експеримент, який не претендує на новаторство. Реліз для тих, хто скучив за лоу-фай інді на синтезаторах.

Ярина: Не хочу вмикати стереотипи, але дозволю собі припустити певний вплив теплого клімату, бо, можливо, саме тому новий мініальбом одеського виконавця Polje звучить як літо. Або ж так і було задумано, зважаючи на дату релізу. У будь-якому випадку це один з тих релізів, під які і самій хочеться танцювати, і для інших із задоволенням увімкнула б, якби робота вийшла на вінілі, особливо однойменний трек "Сум".

 

 The Raw — Faded Away 

Ярина: The Raw — нове ім'я в українському melodic harcore, що радує вже і як сам факт, адже представників цього жанру у нас не так то й багато. Цьогоріч харків'яни планують випустити масштабніші релізи та сподіваються дати кілька концертів, тож зможемо оцінити їхню творчість більш комплексно. 

 

 The Segments — High and Low EP 

Вадим Олійников, рецензент:  "High And Low" — це зразковий ліричний інді пост-панк, дебютний альбом, що взяв високу планку виконання і звучання. Чуттєвість і мелодійність цього альбому не залишать вас байдужим, а треки "In Spite Of You" і "Segments" можуть надовго засісти в вашій пам'яті.

 

 Ship Her Son — Ratten EP 

Олександр: У якийсь момент склалося відчуття, що я слухаю саундртеки до гри Plague Inc. Тривожність і напруга, ритмічність біту, начитка нимецькою мовою зливаються у психоделічний тріп.

 

 Starless — Lezo LP 

Олександр Семенченко, рецензент: Чому "Lezo" від Starless — важливий для української музики реліз? Найперше, завдяки сміливості та нонконформізму автора, помножених на його професіоналізм. Якщо переслухати альбом більше ніж один раз, можна почути, що за зовнішнім хаосом музикант приховав порядок, спрямований на сприйняття підсвідомістю. Така музика просто зобов`язана існувати в просторі, поділеному між диктатурою гармонії та рідкісними проявами хаосу.

 

 Way Station — Voyager 2 

Аліна: Трохи космічної подорожі у домашніх умовах. Карантин вносить свої правки в усе, тож стиль "домашнього лайв відео" стає популярним. Хлопці записали такий "кліп" на чудову пісню, рекомендую зацінити!

 

 Wormitorium — Inherited Decay demo 

Микола: Тренд на рівайвл старорежимного смерть металу до нас дійшов, як завжди, із запізненням, та й діючі команди в цьому напрямку можна перерахувати на пальцях обох рук. Але добре, що хоч якийсь рух все ж є. Нещодавно своє демо оприлюднив гурт Wormitorium, На ньому ми маємо два треки похмурого смерть металу, натхненного класичними гуртами на кшталт Incantation, Immolation чи Autopsy з поправкою на сучасний звук, як у Cerebral Rot. Матеріал на демці багатообіцяючий, а самі музиканти пишуть, що наступний студійний матеріал проєкту варто чекати цього року.

 

Порядок розміщення треків на Mixcloud може відрізнятися від поданого у цьому тексті.

Плейлист із найкращими піснями березня та квітня, за версією нашої редакції, слухайте тут. 

Neformat.com.ua ©