Sick Solution: Ми не боїмось зумерства й коротких форматів

Розпитали вінницький хардкор гурт про перемогу на The Best Ukrainian Metal Act, відхід від металкору, нові прийоми у творчості, амбіції, плани та багато іншого. На запитання відповідав вокаліст гурту Артем Трубецькой.

 

Sick Solution
вінницький хардкор гурт

Заснований у 2016 році, колектив грав переважно постхардкор/металкор. Учасникам подобалися команди на кшталт Parkway Drive або Architects. У 2019 році команда випустила чотиритрековий EP "воспоминания" про внутрішні переживання, кохання та страждання, який цілком відповідає тому періоду творчості. Але вже навесні 2020-го з синглом "GODZILLA" музиканти продемонстрували явну зміну вектору на користь новітнього хардкору у дусі Knocked Loose чи Nasty. Продовжуючи цю лінію в подальших релізах та виступах команда врешті здобула звання найкращого українського метал-гурту 2021 року, за версією премії The Best Ukrainian Metal Act.

 

— Почну з очевидного. Ви стали найкращим метал-гуртом України за 2021-ий, за версією BUMA. Як зараз почуваєтеся? Чи очікували на те, що переможете саме ви?

— Обманювати не будемо — відчуття дуже кайфові, багато пишуть, активність трошки виросла, запрошують на концерти, фестивалі. Спочатку ми очікували просто хоча б потрапити в топ-3, але проаналізувавши ситуацію та наш контакт із фанами, зрозуміли, що ця зірка має стати нашою. Усе вирішилось на концерті, коли ми вийшли та роздали як вміємо, після чого навіть заядлі металюги вписували нашу назву в бюлетень ;)

— Кому з решти учасників Буми ви найбільше симпатизували та чому?

— Найбільше симпатизували новим і молодим гуртам, зокрема з лейбла Venona Records: Rabbit Leader, 0 %Mercury та іншим. Особисто я — прихильник нової школи, молодих людей у музиці, також цікаво було почути жіночий вокал, це дійсно круто та самобутньо. Ну і, звісно, круті та дуже позитивні чуваки в CrossChains, приємно бути в одній гримерці.

— Питання від наших патронів! Чи вважаєте ви подібні премії взагалі доречними, коли йдеться про хардкор? Або ж БУМА була просто приводом зіграти для нової публіки?

— Звісно, вважаємо! З 2013-го слідкуємо, і там завжди були всі жанри металу, умовно від оріентал металу та блеку до постхардкору. Тому навпаки це великий і ЖИРНИЙ плюс, що організатори не "застарілі" консерватори й розуміють, що там, де є "дж-дж", — це метал.
Також Бума була приводом показати себе насамперед новій публіці та вийти на трошки вищий рівень концертів та сприйняття нас як гурту. І 100 % це був привід зіграти на величезному майданчику в центрі столиці, з екраном, щільним звуком та крутим промо.

— Одними з перших переможців Буми були ваші вінницькі колеги Space of Variations, які зараз є одним із найпомітніших метал-гуртів України. Чи вони якось вплинули на вас, чи підтримуєте з ними звязок?

— Завжди підтримуємо, це наші братішки; щоби ви розуміли, хлопці майже повним складом придбали квитки на Буму та голосували за нас, це любов. Ще до Буми я спілкувався з хлопцями на зйомках їхніх кліпів та вони казали, що ми розірвемо всіх. Ну й що казати про зв‘язки, якщо я — їхній мерчгай із 2016 року та тур-менеджер віднедавна. Для нас честь, і для Спейсів також, привезти стільки "зірок Буми" до Вінниці.

— Нещодавно в пості на фб ви постили своє фото з написом "Це історія українського хардкору." Можете конкретизувати, про що саме йшлося?

— Йшлося конкретно про хардкор в Україні та про можливість будь-якому метал жанру виходити на новий рівень. Ми — дуже великі прихильники нової школи хардкору у світі на кшталт Knocked Loose, Nasty, Wolf Down, і нам подобається, коли такі гурти грають на всіх фестивалях світу й турять маштабно.У нашому сенсі це доказ того, що навіть хардкор може дати дупля металістам на головній премії, бо головне — твій меседж та робота з публікою. Якщо глибше копнути, то наша перемога — це аргумент будь-якому українському гурту: робіть, живіть цим, не ставте собі рамок і можете вийти на сцену Буми та позмагатися із серйозними олдами, а також новачками в різних стилях металу.

— Яка ваша найамбітніша мета — стати гуртом номер 1 в Україні, вийти на світовий рівень чи щось інше?

— Насправді в нас немає мети, ми просто угараємо та робимо музику поки молоді. Зараз мета — відіграти хоча б на більшості українських фестивалів, ну і, звісно, на наших улюблених хардкор-тусах і шоу. Тобто наша ціль поєднати хороші великі майданчики для нової публіки + грати у своєму локальному оточенні. А так, гадаю, ми вже багато досягли в Україні, у межах нашого жанру, звісно.

Перший хардкорний сингл колективу

— Починаючи із сингла "GODZILLA" 2020 року ви досить помітно змінили звук у сторону сучасного металізованого хардкору. Чому ви свого часу прийняли рішення змінити вектор звучання й загалом образ гурту? На кого орієнтувалися?

— Це дуже дивна історія. Ми чесно намагались грати металкор, писали його, тому що були досить молоді та підкорялися тенденціям захоплень і популярності жанру в Україні. Але в один момент зібрались із хлопцями і я сказав: "Або ми розпадаємось, або починаємо грати хардкор і йдемо в іншу локальну тусу". Просто, коли дорослішаєш, розумієш, що хочеш уже робити те, що хочеться, не намагаючись показатись іншим. Хлопці погодились, хоча й були спірні моменти, адже композитори в нас саме гітаристи. Ну і вирішили вже робити просто хардкор, але з тим, що в нас усе одно будуть якісь металкорові шматки, семпли та інше, хіба що ми підвищимо градус абсурду в піснях.

Чесно, конкретного орієнтування немає, просто захотіли робити топорні ріфаки з в‘їдливим вокалом чи текстом із мінімальним навантаженням на хронометраж пісень. 100 % можемо сказати, що ніяких олдів типу Hatebreed чи Terror ми не слухаємо та ніколи не захоплювались, виключно нова школа та молоді хардкор піздюки, часто навіть ноунейми, яких кожен день постять на відомому лайв каналі "hate5six", такі гурти не те що дають референс, а просто показують, що вривайтесь та качайте свою лінію. Суто на рівні енергетики.

— Влітку 2021-го вийшов ваш другий мініальбом "Hardcore Samurai", який своїм змішаним звучанням ніби уособлює цей перехід. Ви навмисне хотіли зробити реліз таким чи це був еволюційний процес і ви просто зібрали всі наявні треки на певний момент?

— Конкретно цей реліз був зроблений за тиждень. Для хронометражу просто залишили 2 треки з минулого, але з апдейтом, наприклад, "Verum" раніше називався "Откровение" й був сопливою піснею про суїцидальне кохання, зараз же це агресивна ненависть до всіх релігійних течій — від сатанізму до ісламізму, хоча музично це той же трек, що був у 2016-му ;) І то я вам скажу, дуже багато фанів люблять ці дві пісні, бо вживу вони зовсім по-іншому розкриваються.


Другий мініальбом гурту

— Ви виступали, зокрема, на Kharkiv Hardcore Fest, Движение 2021 та подібних менших концертах. Як вас сприймає більш "ортодоксальна" хк-тусовка?

— Дуже класно сприймають, тому що ми виходимо й показуємо себе такими, як є. Ми навіть із приколу показуємо, що в нас є плейбеки, гітарні, семпли й навіть підкладений вокал.

Щодо ортодоксальності максимально не погоджуюсь, якраз зараз тусовка оновлена й дуже багато нових лиць, мошерок і т.д. Також ми вносимо туди нові лиця з кола наших шанувальників з іншого жанру, і це круто. А загалом хк тусовка — це велика любов.

— На кількість команд молода українська металкор-сцена, до якої вас можна було віднести на початку історії гурту, поскаржитися не може. Але що ви думаєте про якість? Кого б виділили?

— Якщо об‘єктивно говорити про якість, а це продакшн кліпів, гарне зведення, візуал, ведення сторінок, сильні фронтмени — це точно всі гіганти, а саме Jinjer, Space of Variations. Якщо мова про молодий металкор, то, звісно, Grayshapes, Heartprints, Telema, Rabbit Leader та подібні.

Та й насправді зараз дуже мало гуртів, 10 років тому сцена була масивніша та різноманітніша. І якість, на жаль, це рідкість, досить часто гурти думають, що достатньо записати треки й на тому все. А ось тих, хто дійсно старається + ще й турить, мало.

— Кого ви вважаєте зараз головним своїм слухачем? Опишіть, будь ласка, життєвий портрет цієї людини.

— Чесно не можу зробити портрет, бо це й умовний мошер 25 років, який займається кросівками, чи наша крашиха фанатка мала. Але в статистиці Спотіфай показує 75 % чоловіків 25–43 років. Тому, гадаю, через наші зміни векторів немає конкретного портрету, але питання дійсно цікаве)

— Коли ми вже згадали стримінги… Ви постили звіт Спотіфаю за рік, і там йшлося про 45 країн. Де вас найбільше слухають? І які показники конкретно по Україні?

— 80 % — це Україна, 2-ге місце — США, третє — Російська Федерація. Інші 42 країни — то до 5 слухачів, можна сказати, поодинокі випадки, але теж нам дуже приємно. Наприклад, трек "Godzilla" слухають у Японії людей 10, я думаю, і так зрозуміло чому ;)

— Ви вже анонсовані на Dark Stage фестивалю Faine Misto 2022 та писали в соцмережах, що хотіли би потрапити й на інші фести. Де саме хотіли б ще виступити? І яке враження у вас від минулорічного Файного Міста?

— Хотіли би потрапити на всі фестивалі: Atlas, ZaxidFest, BeZVIZ, Республіка, ну й наші тематичні Phantasm, Back To Youth. Гадаємо, це було б дуже круто, прямо мрія — мати список літніх фестів.

Виступ на ФМ 2021 один із найкращих по всьому: публіка, звук, атмосфера та фідбек. Ми просто вийшли в перший день другими, а там 400–500 людей, і вони повністю створили з нами енергообмін. Потім спускаєшся й даєш багато автографів, фотографій, тебе у Вінниці впізнають у кінотеатрі умовно. Ці відчуття не передати словами. А за ФМ 2022 нам писали ще до Буми, бо ми чудово себе показали, тому в цьому році маємо кращі умови та щасливі зустрітись із файними людьми.

Відео з виступу на фестивалі Файне Місто 2021 року

— У 2021 році ви зіграли на кількох хк/панк концертах і фестивалях. Які у вас залишилися враження від цих подій? Ваш виступ, публіка, організація. Можливо, також ви виділили для себе якісь конкретні гурти, з яким ділили сцену?

— Тут інакша атмосфера та враження, але, наприклад, нам було в кайф грати на підтримку скейт-парку в Івано-Франківську, тобто всі гроші з квитків пішли на оплату зимової оренди майданчика для підлітків. Так, є великі проблеми з апаратурою й технічним забезпеченням, але воно компенсується публікою, вривом та ідеями.

Хотіли б виділити важку школу хардкору та бітдауну — True Tough, Weapon of Choice, Juggernaut + шикарну школу хардкор панку Mauser, Homesick, Light of Mine — це всі гурти, які мають свою унікальну подачу та енергетику. Вові з Маузера я взагалі сказав, що він найкращий драмер в Україні ;)

— А яким узагалі має бути виступ/концерт, аби ви назвали його вдалим?

— Вдалий концерт це:

хороший апарат масивний + професійний звукач + локація
відповідальний організатор, що все знає та на зв‘язку
реклама й публіка на концерті
енергетика та проданий мерч

— Якщо оглянути ваші останні треки, особливо ті з кліпами, може скластися враження, що для вас важливіший загальний вайб та енергетика, ефективна робота з натовпом через ті ж сінгалонги, аніж якась суперобразна лірика. Але водночас на свіжому мініальбомі бачимо і складніші тексти. Як ви насправді підходите до цього питання?

— Усе вірно, ми за вайб і енергетику. На половину пісень вокал придуманий за годину під час запису, у стилі нової школи реперів. Підхід у нас максимально "дубовий", усі знання, що є з англійської мови використовуються, усе робиться максимально просто — в‘їдливий текст із мінімумом навантаження та максимумом викриків у стилі агітплакатів. Так, є й інші тексти, але там через брак знання мови все дуже образно й нікому нецікаво.

Хоча я фанат депресивної музики з глибоким чуттєвим ліричним підтекстом, гітарист Леонід слухає Ганса Циммера, Денні Ельфмана, Darko US та різні саундтрек альбоми до ігор та фільмів, барабанщик Андрій захоплюється мелодік-хардкором. Просто до нашої музики в нас свій підхід, де ми не боїмося використовувати інструменти зумерства та молодої школи реперів, коротких форматів. Ми конкретно вживаємось у 21 століття й також не любимо довгу музику та сильну нагрузку. Режим "коротко і ясно" зараз найкраще заходить.

— У частини слухачів є запит, аби вітчизняна панк-сцена зверталася й до актуальних українських соціально-політичних питань. Наскільки це ваша тема? Які цінності ви взагалі вкладаєте у свою лірику та загалом несете як команда?

— Україна — дуже складна суспільно-політична держава зі своїми особливостями. Весь гурт поділяє повністю ліві погляди, проти будь-якого виду дискримінації та насильства, конкретні викиди наших політиків чи мусорів ми озвучуємо на деяких концертах. Але ми не є прихильниками будь-яких партій та політичних думок, лідерів думок. У лірику це не вкладаємо, хіба що загальні теми війни та руйнації. Дуже болюча тема, коли українці між собою ворогують на побутових темах замість об‘єднання. У гурті кожен окремо має свою чітку позицію з багатьох питань, але конкретно в нашій музиці цього нема.

— Важливу роль у формуванні загального враження від вашого гурту складають доволі ефектні відео, особливо виділяється, наприклад, "WOF WOF". Ви якось наперед продумуєте естетику, візуал, прописуєте сценарій? Словом, як ви плануєте роботу над відео та як втілюєте задуми в реальність?

— Ну, ми як усі продумуємо відео, обговорюємо з режисером і т.д., але конкретно з випадком "WOF WOF" то була цікава пісня та забавна ідея влізти в образи "габберів". Ми любимо накаляти абсурдність і не боятись поєднувати різні візуальні образи. Тому що кліпи, де чуваки грають на інструментах, це вже зашквар, а "дічь", де чуваки на спорті танцюють хаку під хардкор, це унікально ;)

 

— Що плануєте на 2022-ий?

— Концерти, фести й ще раз концерти. Хочемо багато пограти якісних шоу та хк тусовок. У плані релізів, то думаємо випустити 2 сингли, в ідеалі з відеорядом. Оскільки у 2021-му була EPішка, то у 2022-му можна перепочити та повиступати. Було б дуже круто залетіти на іноземний сапорт відомої банди.

Sick Solution у мережі:

https://www.instagram.com/sicksolutionband/
https://www.facebook.com/SickSolution
https://www.youtube.com/watch?v=RDKwGw9LFIg  

Фото надані гуртом

Neformat.com.ua ©