Новий український рок: 8 цікавих гуртів (за версією Неформату)

"Якийсь пиздець" — саме такою є середньостатистична реакція на публікацію Фейсбук-сторінки Red Bull, що містить перелік із восьми гуртів, які, на думку його укладача Олеся Ніколенка, представляють новий український рок. Одним коментаторам не вгодив той факт, що більшість героїв підбірки російськомовні, інші акцентували на вбогій якості. Та і на думку нашої редакції, список вийшов відверто сумнівним.

Що нам не сподобалося

"Рок-музика — справа молодих", — з такої фрази починається матеріал. Далі, однак, не уточнюється, кого саме вважати молодим (25-річні, наприклад, куди належать?) і які рамки рок-музики бачить автор підбірки, бо знаходимо там усе підряд від постпанку до блек-металу. Очевидно, рок — це стан душі (сарказм). Такими критеріями й будемо послуговуватися у другій частині матеріалу. Але поки вернімося до критики.

Метель — імовірно, найцікавіша команда в цьому списку (але не така вже молода, перший альбом датується 2016-м). Поки умовна Пошлая Молли, зробила досить вдалу ставку на семплований поппанк та будні підлітка провінційного містечка, Метель виступила по стилю, тут погодимося з автором матеріалу. Ян Блок, скейтбординг, тусовка навколо нього — усе це стало запорукою досить швидкого успіху команди, хоча, як показав час, рецепт Блєдного з Пошлої Моллі був таки більш вдалим. Але вибираючи поміж цих двох команд, ми все ж радили б слухати Метель.

Blichaus80 же, своєю чергою, звучить або як слабка копія гурту Метель, або як спроба наздогнати вже давно мертвий тренд грати російськомовний постпанк, який і свого часу в Україну прийшов традиційно із запізненням на кілька років.

 

Гурт Шумоторіка, на нашу думку, куди доцільніше порівнювати не з Пошлою Молли, а з українським поппанком минулого десятиліття. Послухайте, наприклад, пісню "П'яна" і ви зрозумієте, що ці хлопці перевинайшли і прикрасили електронікою український панк-гурт Серцевий Напад, що був популярним у двотисячні. Вайб той самий, що й у пісні "Punk Girl", яка вийшла ще у 2009-му, ніби нічого й не помінялося за 11 років. Спадковість поколінь у сцені це мегакруто, але тільки коли є розвиток. На жаль, останнього ми тут особливо не почули. До речі, Соседи Стерпят із наведеним у плейлисті треком "Девочка панк" відсилає до того ж "Punk Girl" Серцевого Нападу, більше тематикою, хоча і з поправкою на сучасні реалії, але загальний звук — це якісь "рваные кеды по первому снегу"(ред. пісня гурту Пилот "Сибирь"), які так само були відомі за царя Гороха.

 

Блековий проєкт Ангел цікавий хіба тим, що він узагалі з'явився. Хоча і 2020 рік доволі багатий на нові блек-метал гурти та проєкти. Однак виділяти як щось особливе корпспейнт та “satanist” у назві — навпаки, знак шаблонного мислення. Будь-яка людина, що хоч трохи розуміється в жанрі та ком'юніті, бажання виглядати, як у 90-ті, при чому поверхнево та карикатурно, сприйматиме не дуже прихильно. До того ж Ангел, хоч і з претензією на канонічні 90-сті, звучить загалом досить пластмасово та сучасно. Може, у майбутньому проєкт запише щось більш зріле?

Але нехай. Автора підбірки вразив корпспейнт та оформлення? Послухайте краще Këkht Aräkh. Олесь згадував про DIY-записи? Увімкніть дебют проєкту Льон, він звучить просто чудово. Та й за віком творець Льону якраз підходить до матеріалу.

Шодо решти. Стеклобой, Диджитэк і Неандертал мають цікаві елементи, але слухати їх повторно ми б не стали.

Прискіпуватися до питання мови не будемо, бо у Red Bull і не заявляли, що збирають українськомовний список, а молодь зараз, будьмо реалістами, перебуває в контексті трендів більш широких, ніж виключно українські. У кращому випадку йдеться про американські віяння, у гіршому — про російські, але питання патріотичності та мови для значної частини підлітків точно не пріоритетне. Таку думку підтверджує і 20-річний музикант Віталій Лендєл (Обрій, Гніт), який зазначає, що з наведеного вище списку його однолітки слухають, радше, Метель і гурти по типу Пошлої Моллі.

"Думаю, цей список здебільшого слухають люди, які зависають на Тік-Тоці. Молодь слухає або тренди Ютуба, або що попадається в Саундклауді, а там мало українського”, — так Віталій пояснює низьку цікавість до українськомовної та української сцени загалом.

Звісно, української музики повно на обох платформах, але алгоритми обох навряд чи видадуть умовному слухачеві 6IX9INE або Lil Baby Довгого Пса чи хоча б 044 Роуза.

Кого ми радимо послухати натомість

Не будемо пустослівними та наведемо альтернативне бачення переліку "молодих рок-виконавців". Звісно, тут є фактор оптики Неформату, тож і на наш список може знайтися відповідь у когось іншого (і ми би з радістю подивилися на аналогічні підбірки у баченні LiRoom чи СЛУХ), але принаймні можемо вас запевнити, що в нашій підбірці більше музичного різноманіття та якості, ніж в оригінальній. А ще ми справді старалися відібрати молодших за віком виконавців.

Sable

Саме цей проєкт киянина Гліба Крилова першим спадає на гадку, коли ми думаємо про молодих і перспективних. Тут ми чуємо поєднання металу, індастріалу, репу та яскравий вплив гуртів справді актуальних і популярних серед молоді виконавців на кшталт Ghostemane. Була б наша воля, ми б відправили хлопця записати трек на професійну студію із професійним зведенням та мастерингом, але й остання його домашня робота "FEAR" дуже навіть достойна.

 

Amaryllis Diaphanum

Це прогрок із саксофоном і текстами про війну, параною та ескапізм. А ще найстаршому учаснику колективу — усього 19, а настільки молодих гуртів у цьому жанрі точно небагато. І хоча не всім учасникам нашої редакції однаково до вподоби дебютний EP гурту, на те він і перший. Завжди є над чим працювати, і завжди є, що вдосконалювати, але стартували хлопці дуже гідно.

Dying Grotesque

Київський death metal гурт, що цьогоріч презентував дебютний альбом "Sunflower Tide". Хлопці вдало вписуються в актуальні музичні тенденції, адже у світі вже котрий рік не стихає хвиля відродження та популярності олдскульного дез металу. Молоді гурти підписуються на великі лейбли, потрапляють у річні топи великих метал-видань. Й оскільки є вдалі приклади Necrot, Blood Incantation, Gatecreeper, дуже логічно бачити і їхніх послідовників.

ZfeelZ

Про цю молоду інді-рок команду говорилося й писалося вже чимало. Учасники School Bands Battle, нещодавні школярі, талановиті музиканти, автори, справді, гарних і серйозних текстів — хвалити їх можна довго. Наші слова підтвердить діло, а точніше місця виступу команди — ШООМ, ЮБК, Американський Дім, Мистецький Арсенал, а ще фестивалі Vertuha Arts Festival, Air ГогольFest, Winter Mass VII, Respublika Fest і не тільки. Одна з найперспективніших українських молодих рок-команд, без сумніву.

 

Grandma’pick

У спину ZfeelZ дихають ще два рівненські колективи з вокалістками. Перші це інді-рокери Grandma’pick, які яскраво дебютували у 2019 році із синглом “Hurricane”. Однак через певні обставини гурт змінив першу вокалістку й частину учасників, що трохи загальмувало його розвиток. Зараз команда знову активно взялася за творчість. А от Олександра Кремінська з першого складу тепер співає у металкор-гурті Rabbit Leader, що теж звучить досить професійно та перспективно. Час покаже, як і чи розвинуться ві дві команди.

 

раёк

Хороший приклад молодого російськомовного гурту. Це не рок, але, як ми з’ясували вище, рамок як таких нема, а не згадати дует Оксани Несененко й Павла Слободянюка (Yah) було б великою помилкою. Гарні відео, хороші біти, цікаві тексти — команда легко складе конкуренцію усіляким кис-кисам та іншим кумирам сучасної молоді.

 

pušča

Львівський post black metal гурт. Нещодавно презентували дебютний сингл французькою та попри карантин уже встигли трохи повиступати. Майбутнє українського андеграунду в чистому вигляді.

Mauser

Ще одні львів’яни, які випустили у 2020-му, без перебільшення, хардкор-реліз року. Заледве комусь вдасться його перевершити. Їхні інфлуенси простягаються від Bad Brains до Cro-Mags, Underdog та Leeway, але захоплюють також і гранжеві елементи. Додайте до цього українськомовні тексти, круту обкладинку і загальне відчуття панк-сцени. Були б ми в Америці чи Британії, Mauser претендували б на гідне місце серед молодих команд, які переосмислюють штатівський хардкор 80–90 років, зокрема nyhc, але українське суспільство ще не доросло до такої музики.

Break The Habit, Guerilla Noir, Prah, Revomit, Smile, Chaos!, Гніт, Grayshapes, True Tough, Wormitorium — ми б могли продовжувати цей список нових українських проєктів ще довго. Так, можливо, там не всім по 18, але чи такий уже це визначальний чинник для хорошої музики?

Висновок

Якщо підсумувати, то наведений Ред Булом список, з одного боку, лишає враження, що за останні 10–15 років у музиці майже нічого не змінилося, принаймні в українській. (Уявити аудиторію більшості описаних у тексті проєктів нам украй складно). З іншого боку, віднайти щось хороше в окремих піснях можна, але переслухати повністю увесь плейлист уже вкрай важко. Як результат, загальна картина у статті така, що молоді українські рок-гурти нецікаві та неякісні, що і викликало той шквал обурення в мережі. 

Обкладинка - Фото автора Peter Döpper з Pexels

Neformat.com.ua ©