Казка Family Fest: перший день народження харківського опен-ейру

28-29 серпня поляна Казок у п’ятихатківському лісі, що в межах Харкова, збере одних з найкращих представників андеграундної сцени України. Поговорили з організаторами фестивалю, а також з гуртами-гостями та відвідувачами їхніх попередніх заходів.

Цей рік, однозначно, був далеко не найлегшим для концертно-фестивальної сфери, але все ж, напевно, не найважчим. Потроху відновилися лайви, хоч і в умовах невизначеності та карантинних реалій. Невизначеність невизначеністю, а сидіти склавши руки — варіант не факт, що кращий. Приблизно рік тому відбувся перший Kazka Open Air, з того часу їх провели вже п’ять, а також тур, що охопив три міста (Київ, Одесу та Львів), і передноворічні концерти в Києві й Харкові. Тож, мабуть, цілком закономірним наступним кроком команди організаторів став дводенний фестиваль з лайн-апом на 17 гуртів, хендмейд ярмарком та наметовим містечком, баром, кухнею. Але про все за порядком.

 

З чого все розпочиналось?

Перша Казка

"Усе почалось на фоні пандемії. Улітку 2020-го в мого гурту Bezlad наламались найграндіозніші плани в моєму житті й на одній з реп спало на думку зробити концерт, щоб хоч якось скрасити те літо. Досвід був (займався організацією невеликих diy-концертів у 2009—2013 рр.), зібрав лайн-ап і почав думати про локацію, головний критерій — відкритий майданчик. Спочатку все повинно було пройти так само в П’ятихатках, але за 500 метрів від поляни Казок. На тому місці я вже робив кілька концертів (The Lowest, Польща; No Guts No Glory, Франція і т. д.). Але, на жаль, туди був закритий єдиний в’їзд. Вирішили трохи прогулятись і знайшли сьогоднішню локацію. За підсумком усе пройшло максимально круто з майже рекордною (для Харкова) відвідуваністю. Такий-от маленький успіх і дав сил продовжувати", — пригадує засновник Казка Family Олег Попов.

 

П’ятихатки — це оточене лісопарком селище, що виникло на місці однойменного хутора й тепер входить до складу Харкова. Локація, яку місцеві іменують поляною Казок, і дала назву серії заходів.

"Справа в тому, що причиною зародження першої Казки є пропозиція організатора влаштувати нам з Pustosh концерт у Харкові. Але згодом доречніше стало казати, що він був зроблений для всієї тусовки, до якої залучений наш дует, адже я стукаю в Ooze, Марія бринчить у Bezlad, де особисто стукає казкова "голова" Олег Попов, з ними в гурті також грає Олександр зі Stinx, які були хедлайнерами вечора. Усім нам та однодумцям кортіло відірватись уперше з часів початку карантину. Вдалося. Нас чекали в Харкові знову (і знову) як організатори, так і відвідувачі, а тепер і їхні друзі. Казка почала розвиватись та дорослішати, і це приємно споглядати й досі.

Харківські опен-ейри — чи не найкращі події, що ми переживали, а місцеві — справжні тусовщики з гарячими серцями. Це і на концертах проявляється, і в стосунках", — додає Євгеній Хрульов (Pustosh, Ooze).

Зображення № 1

Відвідувачка Наталія Сєрякова розповідає:

"Словом, була я на першій Казці. З плюсів: лісок, але не треба їхати за тридев’ять земель, а просто викликати таксі; класний захід сонця; норм звук, норм лайн-ап; можна було брати свій алкоголь. З мінусів, ну або того, що трішки дратувало особисто мене. Лісок ліском, але перлись довго. Гаражі, бидлани в них, просто багато інших відпочивальників у цьому лісочку, котрим, напевно, не супер подобався наш зовнішній вигляд і те, що ми всіх запитували, а як же дійти. Ну словом, місце ніби прикольне, але прямо до нього не під’їдеш, маркувань як таких не було, але була пристойна кількість місцевих, з котрими можна було б вступити в п’яну двіжуху, особливо коли зайшло сонце. Сцену поставили на дошки, піддони, а біля неї, де всі повинні були горіти, залишились ями, розумію, що опен-ейр, але якось щось підібрати б можна. Я не залишалась у палатці, і добре, тому що місця під неї не бачила й територія не відділялася, тобто захищеності від "місцевого населення", як наприклад на Back To Youth, не було. Мало їжі або її відсутність зовсім, а магазин доволі далеко знаходився, та й насправді я б без проблем придбала пиво, алкоголь, їжу на фесті й підсапортила його, а не бігала до крамниці, але купувати було нічого.

Загалом підведу підсумок. Як на момент розпалу ковіду, послаблення карантину, люди бояться, гурти розпадаються, маразм посилюється, Казка, по-моєму, стали першими, хто запустив щось з літнього. Electric Meadow відбувся пізніше, наскільки пам’ятаю, а інших літніх фестів того року й не було наче (ну Шипіт, можливо, і щось таке). Казка не злякалась і зробила, це круто, того всім не вистачало, це мене особисто дуже тоді підбадьорило й для першого разу й усього вже перечисленого (може й поліція накрити, і можуть люди не приїхати, тому що страшно) нормально було. Але про мінуси не сказати не можу. Та порівняти, наскільки це виросло за рік, з лісочка, де освітлення було тільки від заправки, котра знаходилась під горою, на якій ми сиділи, у те, що зараз анонсується за цю суму".

Зображення № 2

Тур

Окремо варто виділити організацію туру, про який Олег Попов розказує так:

"Ціль — знайомити людей з хорошою музикою. За основу були взяті гурти, котрі я дуже люблю й вважаю, що їх повинно почути якомога більше людей. Це Atomic Simao, Sinoptik, Pustosh, Ooze, Stinx. Пройшло все доволі важко, а частина туру (Рівне й Тернопіль) перенеслись на невизначений термін у зв’язку з високим рівнем захворюваності в той час і забороною на проведення заходів. Але ми проїхали три міста за три дні, і це був незабутній вікенд і чудовий досвід, усе супер. Плануємо й надалі цим займатися".

 

Концепція, стилістика, мета, характер подій Казка Family

В організації всіх заходів Казка Family можна простежити доволі концептуальний підхід: від лайн-апу до оформлення афіш.

Лайн-ап

Лайн-ап Олег Попов характеризує так: "З моменту перших думок про створення Казка Family я для себе вирішив, що буду формувати максимально різноманітний лайн-ап у музичному плані. І як би це егоїстично не звучало, але завжди хотів возити ті гурти, котрі приємні мені найперше. Великий плюс, що в нашої сьогоднішньої команди майже на 100 % збігаються музичні смаки".

 

Марія Рубель (Pustosh, Bezlad) згадує: "Коли вперше їхали на Казку, то в мене були серйозні сумніви стосовно того, чи приймуть нас там з Pustosh, адже лайн-ап був здебільшого панкушний. Зараз насправді розумію, наскільки смішними були ці вагання.

Ми занадто звикли мислити категоріями, усе систематизувати, розділяти на стилі та жанри. Так зручніше мізкам. Але моя думка, що в музиці цього не існує. Вона єдина, просто способи її вираження різні залежно від можливостей епохи. Якщо прислухатися до ранньої творчості AC/DC, можна знайти там динамічні та поліфонічні прийоми Баха. Просто музика так довго розвивалась, що ми вже й забули, що вона народилася зі звуків. Хтось може все життя слухати тільки якийсь певний жанр або навпаки бути музичним Джимі Нейтроном. Але коли виходиш на сцену й видобуваєш звуки, які тобі хочеться почути, а люди забувають про будь-які класифікації та стандарти, слухають їх і роблять це точнісінько так, як вони робили мільйони років тому, – це дивовижно. З таким явищем ми якраз і зустрілися на першій Казці. І як нам після цього не зіграти там ще декілька сотень разів?"

 

"Ну, про власні враження сказати важко, бо моя свідомість на момент виходу на сцену переходить у режим "приймач-передавач", і мені все подобається, навіть якщо нічого не подобається людям. Тобто я занадто сильно віддаюся процесу ампліфаєр воршіпу і слухаю, як гучно гуде апарат, чий звук наче в теплу трав'яну ковдру тебе закутує, і це медитація. Звісно, попереджаємо перед виступом: "Ми — група Пращур, зараз буде дуже повільно". Але не всі готові, що буде так повільно. Тож були чутні саркастичні коментарі: "А можна ще повільніше, занадто швидко?" Але відносно багато людей мали відповідний настрій та навіть танцювали, бо драм-машина гіпнотизує первісними, хоч і дещо футуристичними ритмами. Не дуже вистачало міцності лінії, так можна було б досягнути повного ефекту очищення. Але думаю, що панувала атмосфера цілющого рифу, замісної терапії: важкість рифу заміняє набуту важкість буття, і людина відчуває піднесення та очищення під час та деякий час після прослуховування", — ділиться спогадами про четверту Казку Олекса Блїдий (Пращур).

 

А що ж по той бік сцени? Катя Дрозд відвідала вже четвертий опен-ейр Казка Family, й ось що запам’ятала вона:

"Я була вперше на Казці, дуже все сподобалось. По-перше, приємно відпочивати в лісі. Локація змінювала свій настрій з часом. Коли ще світило сонце, був настрій хіппі. А ближче до ночі — дарковий таємний ліс. По-друге, смачна та ситна їжа. Музика, звичайно, класна. Сподобався виступ гурту Пращур, дуже сильна енергетика. І Пустош. Неймовірні шамани. Стрибала під них біля сцени. Я нікого з представлених на сцені гуртів раніше не слухала й от поповнила свій Спотіфай після фесту. Крутий формат, я б відвідувала частіше, але одноденні заходи, бо багато працюю й можу прийти лише на один день".

Зображення № 3

Афіша п'ятого опен-ейру 

 

Дизайн

Що ж до візуалізації та стилістики загалом, то Олег Попов пояснює: "На кожний захід намагаємось не просто зробити й запостити афішу, а йти весь шлях до події в одному стилі: афіша, анонси, інфо-пости й т. д. Це все дається важко, оскільки в нас нема постійного дизайнера й завжди стикаємося з проблемою при пошуку потрібної людини. Але перед кожним анонсом раптом з’являється спаситель і робить усе дуже круто й красиво!"

 

"Мабуть, єдина концепція, що все це пов’язує — бажання робити високоякісний продукт у нашому рідному Харкові. На жаль, увага до українського андеграунду нікчемна або по-снобськи вибіркова: на тих можна піти, а інші були помічені де-інде. Тож зараз потроху можна вивести формулу, що її вдало задають особисто мої кумири в організації RobustFellow: жодного снобства, лише чистий кайф. За таким принципом і збирається лайн-ап, а з ним підтягується певна концепція, що задає настрій. Як-от зараз ми звернулися до українських та здебільшого, звісно, слобожанських казок, що химерні у своїй простоті та надзвичайно багаті в різноманітті. Власне, як і наша андеграундна сцена", — доповнює один з організаторів Казка Family Fest Олекса Блїдий.

 

Афішу майбутнього фестивалю намалювала Ксенія Нома, котру ми розпитали про задум, образи й те, як це все відображає настрій, атмосферу події:

"Я вважаю, що то дуже круто — проводити музичний фестиваль у лісі. Це зразу налаштовує на те, щоб розслабитись і насолоджуватись атмосферою, яка тебе оточує. Тому фон і колір відсилають до локації. Це з одного боку виглядає як шпалери, звичний нам візуальний фон, а з іншого — як наповнений рослинними мотивами традиційний розпис, характерний для нашої місцевості. Пам'ятаю, вчили його, коли мала років 5, у гуртку малювання в Центрі дитячої творчості за моїм будинком. Хочеш, намалюй свою м'яку іграшку, а хочеш, от — петриківський розпис.

Завдяки мінімальному дослідженню графіки в ілюстраціях до українських народних казок і референсам, котрі мені дав Кова (Олекса Блїдий — ред.), вийшов персонаж з тілом кота як образу кайфівника, котрий завжди тільки лежить угору своїм величезним пузом і заливається молоком, і головою кози з трохи божевільним поглядом, готової угорати до ранку. Коза показує "козу". Глечик містить у собі щось, на що точно можна натрапити на Казці, що занурює просто у хвилі звуку, який розриває ліс, піднімаючись у повітря хмарами навколо місяця".

Зображення № 4

Ековідповідальність

Як бачимо, більшість заходів Казка Family — опен-ейри на природі, де ще необхідніше, ніж у будь-якому іншому місці, гармонійно з нею співіснувати. Організатори запевняють, що принципи ековідповідальності для них дуже важливі й усі це повинні розуміти.

"Ми любимо природу й не любимо, коли її не люблять. У нас заборонено розводити багаття (окрім як задля кухонних потреб), смітити, рубати дерева (які не впали вже) тощо. Я не можу сказати щодо ідеального сортування, але сміття на поляні після гігу не залишається ніколи. Звісно, ми за сортування й сподіваємось, що наші відвідувачі підходять так само свідомо до питань збереження лісу та природи загалом", — уточнює Олекса Блїдий.

 

"Наша ціль — розвиток хорошої музики в Харкові й в Україні. На жаль, більшість безініціативна, їй потрібно дати поштовх. От навіть усього за рік на наші концерти потрапляли люди, котрі взагалі не були в курсі, що таке може відбуватися в лісі в них під боком, і ніколи про це й не дізнались би. І вони стають нашими постійними відвідувачами! Коли під час концерту я дивлюсь на людей, які прийшли, і бачу в їхніх очах щастя, радість, повне відчуття свободи, ось саме те, заради чого варто цим займатись", — підсумовує Олег Попов.

 

Чого чекати від Казка Family Fest?

Музика

Святкування дня народження Казка Family об’єднає на одній сцені Stoned Jesus (Київ), Somali Yacht Club (Львів), White Ward (Одеса), Kiteflighter (Харків), Shiva The Destructor (Київ), Vovk (Київ), Straytones (Київ), Пуща (Львів), Кат (Харків), Смеющийся тигр (Харків), Pustosh (Київ), Ooze (Васильків), The Cow (Київ), Knifeman (Харків), Пращур (Харків), Dreadnought in the Pond (Тернопіль), Vykroutas (Київ).

Окрім цього, заплановані дві пре-паті. 21-го серпня — київська Neformat Family Edition за участю Kasu Weri (Київ), Vovk, Кат, Milktuth (Київ) в Otel’. А 27-го — харківська безпосередньо на поляні Казок з Your Inner God (Харків), Slice&Dice (Миколаїв) та Soom (special Oleksa Bleedyi B-Day party set від Пращур та Amorth виключно для Казка Family Fest).

Плейлист фестивалю та пре-паті

 

Команда

На сьогодні команда організаторів Казка Family дещо змінилась. Це Олег Попов, Володя Балаш, Діма Смірнов та Олекса Блїдий.

"Абсолютно збалансована команда абсолютних однодумців! Дуже комфортно займатись нашими казковими справами", — стверджує Олег Попов.

 

Олекса Блїдий долучився до організації фестивалю після співпраці з Казка Фемілі як гурт-учасник.

"Чесно зізнатися, не дуже пам’ятаю, як це взагалі все вийшло. Не зовсім упевнений, звідки хлопці про Пращура дізналися, бо я думав, що це якась масонська туса для своїх, спочатку. Най Древні Боги залишать це моєю найбільшою помилкою в житті. Так сталось, що нас запросили, ми приїхали та дивним чином були в стані вийти на сцену та трухнути повільними жирами. Після того, здається, я сказав, що планую зробити на свій день народження 27-го серпня гіг з 4-ма гуртами з лайн-апу фесту, про який не знав ще тоді. На що Олег та Володя сказали, мовляв, "ми от теж хотіли їх кликати". Тож, розібравшись з тим, хто масон, а хто рептилоїд, себто об’єднавши сили, ми бачимо оце-от усе свято під знаком Казкової Кізоньки, що її створила ексударниця Пращура Ксенія Нома. Сподіваюсь, вплив Пращурів на Казку лише позитивний, як і вплив Казки на Пращурів, а далі буде краще; а "зараз буде дуже повільно".

Скажу ще окремо за себе — я прийшов на все готове. У хлопців уже була, є й буде перевірена команда з волонтерів, які роблять Казку можливою. Поки що моє найбільше досягнення — те, що з моєї подачі Казка нарешті заговорила українською. Але скажу точно, що це найкрутіша команда, яку можна було б уявити: у своїх різних поглядах на життя ми знаходимо якийсь баланс, долаючи хаос та юнацький максималізм, що вже згасає. А все, що було в Лас-Вегасі, залишиться в Лас-Вегасі. Ми йдемо далі", — погоджується він.

 

Локація

Організатори не раз говорили про плани проводити подальші заходи вже в межах міста, але на заваді ставали доволі суворі на той час карантинні вимоги. Чому зараз Казка все-таки залишилась на поляні пояснює Олег Попов:

"Основна причина того, що фестиваль буде на поляні, — любов усіх відвідувачів (і наша в тому числі) до цієї локації. І ще факт того, що нам дуже приємно провести свій перший день народження в тому місці, де все й починалось. До міста ще доберемось!

Зображення № 5

"Найперше поляна — особлива локація для Kazka Family. На цьому місці народилась та атмосфера любові, кайфу, культурної та музичної свободи, котру наша команда старається дарувати гостям своїх заходів. Тому при підготовці до серпневого фестивалю не було ніяких сумнівів, що перший день народження Kazka Family повинен пройти саме на поляні. Це дозволить усім відвідувачам переконатися, що захід розвивається, але водночас зберігає свій настрій і тепло, як це було й рік тому.

Що стосується проведення концертів у межах міста: такі плани нікуди не ділись і активно обговорюються нашою командою. Але поки подробицями поділитись не можемо. Слідкуйте за новинами на наших сторінках у соціальних мережах", — доповнює Діма Смірнов — співорганізатор та найголовніший волонтер Казка Family.

 

"На кожному концерті я розраховую бачити якомога більше нових людей, але й не втрачати старих. Поки що так завжди все й відбувається! Надіюсь, і буде далі. Публіка до нас приходить дуже різна. На фестивалі чекаємо від сімей зі своїми грудними дітьми до відірваних панків. Звичайно ж, також багато приїжджих з інших міст. І, судячи з передпродажу квитків, так і повинно бути.

Плануємо кемпінг невеликий і різні інші зони (сцена, гримерка, ярмарка, бари й фудкорти). Територія дозволяє це все реалізувати в найкращий спосіб. А от про всякі інші цікавинки розповімо вам найближчим часом на наших сторінках у Фейсбук та Інстаграм.
Підготовка йде важко, якщо по-правді, саме морально. Але це в мене завжди так, отже, усе йде добре. Приємний оргсклад, чудові музиканти, з котрими дуже легко мати справу, краще й не придумаєш!" — розповідає про підготовку фестивалю Олег Попов.

 

"Розраховуємо на 420 людей. Може, більше. Зацікавлені люди є з усієї країни, тож чекаємо на гостей, яких у цих краях могло ще не бути. Ми чекаємо на публіку, яка хоче відпочити та угоріти, насолодитися мистецтвом, що буде представлене на нашому невеликому ярмарку з хендмейдом, картинами, дістро, поєднатися з природою та кайфанути від швидких та повільних, і (на правах реклами) ду-у-уже повільних музичних вібрацій. Зробимо окрему зону під ярмарок, окрему — під бар, кухню. Раніше все було доволі хаотичним, зараз же продумане. Місця вистачить на всіх!" — передбачає Олекса Блїдий.

 

Карантинні умови

"Як я бачу і як вважаю, багато людей уже звикли до цих умов. На наших концертах доволі велика частина публіки завжди старається дотримуватись дистанції, наскільки це можливо, слідкувати за чистотою рук і при необхідності надягати маску. Зрозуміло, ми будемо всіх попереджати, що ковід ще не пішов у минуле, він до цих пір серед нас, на жаль", — зазначає Олег Попов.

 

"Як людині, що пережила достатньо важку форму ковіду, мені б хотілося, щоб більшість людей прийшли вакцинованими, бо маски не рятують і лише заважають кайфу. Звісно, буде антисептик, і ми не наполягатимемо на тому, щоб усі були вакциновані чи носили маску. Проте закликаємо бути пильними та утриматися від відвідування заходу, якщо ви почуваєте себе не дуже добре. Кайф не дінеться нікуди, але здоров’я — найголовніше", — додає Олекса Блїдий.

 

"Я поки не можу сказати, що Казка Family сильно вже розрослась. Просто ми зробили впевнений крок уперед. Адже якщо не розвиватись, то дуже ймовірно, що заглохнемо в один момент", — резюмує Олег Попов.

 

Казка Family у соцмережах:

https://www.facebook.com/events/394572615291637
https://instagram.com/kazka.family
https://www.facebook.com/kazka.kh
https://www.facebook.com/events/152698743612911
https://www.youtube.com/channel/UCP_DlIx9A4SznWKC0OcU_ZQ

Фото Ольги Андросової

Neformat.com.ua ©