Edwin Hubble: космічна тематика є для нас близькою

12 квітня весь світ відзначає Міжнародний день польоту людини в космос. На щастя, в українському андеграунді вистачає пост-рокових і не тільки гуртів, котрі тим чи іншим чином торкають космічної тематики у своїй творчості. Тож спеціально до цього свята ми підготували інтерв'ю з киянами Edwin Hubble. Уже одна їх назва говорить про велику любов до астрономії, а враховуючи те, що сьогодні гурт відзначає ще й річницю виходу останнього повноформатника, розмови було не уникнути! На запитання відповідав гітарист колективу Олексій Переводчик.

- Сьогодні - подвійне свято. Це і Міжнародний день польоту людини в космос, і рік з моменту виходу вашого другого повноформатника "When I Was Older". Тому більше говоритимемо саме про них, але почнемо з простого: нагадаймо читачам, звідки походить ваша назва і що вона означає.

- Едвін Габбл – це ім’я відомого американського астронома та дослідника галактик. Саме цей дядько довів, що всесвіт не обмежується лише нашою галактикою. Факт постійного розширення всесвіту також є результатами саме його досліджень. Одним словом, він багато зробив для науки.

- Чому саме Едвін Габбл, а не Галілео Галілей чи там Карл Сейферт?

- Коли у нас постало питання обрання назви для гурту, то варіанти були абсолютно різні, зараз навіть і не згадаю їх. На якомусь етапі Дмитро Бондаренко (бас-гітарист) запропонував назву Edwin Hubble, і ми зрозуміли, що це саме те, що нам треба, бо гарно сприймається візуально, добре звучить і взагалі вся ця тематика є для нас близькою.

29955476_2051888798383338_89845704_o

- Якби ти мав можливість назвати нову зірку, яке ім’я обрав би?

- Хм... Дуже кльове питання! Скоріш за все "User_111" чи "Pavlo_Zibrov_Forever" чи ще якось. Я б особисто не давав зірці серйозну назву, там скоріш за все, вже є безліч серйозного.

- Повертаючись до останнього альбому. Пройшов рік з моменту його виходу. За цей час можна було переоцінити багато чого, тож як зараз ваш гурт оцінює цей реліз: полюбили його ще більше, або, може, помітили, якісь недоліки?

- На момент першого дня запису на студії ми вже грали всі ці треки на концертах, деякі не перший рік. Ну а процес пост-продакшну альбому був нестерпно тривалим через деякі технічні деталі (які точно, не є цікавими для цього інтерв'ю). Тому на момент релізу для нас всі ці пісні були давно не новими. Проте пройшов ще рік, і навіть зараз, прослуховуючи альбом "When I Was Older", ми абсолютно задоволені результатом. Все вийшло саме так, як ми уявляли.

- У вас цікава назва гурту, назва останнього альбому стосується теорії нелінійності часу, концептуальна тематика пісень... Але яке місце у всьому цьому відведене для музичної складової? Наскільки вона відповідає вашій змістовій концепції?

- Насправді, мені важко відповісти на таке питання. Ми митці, ми просто несемо в маси певні ідеї та проявляємо це через відповідну послідовність нот, гармоній, модуляцій, змін розміру та інших музичних прийомчиків. А ось наскільки вдало це нам вдається – Ви нам скажіть)))

- Якщо моя інформація правильна, ваш гурт був одним з ініціаторів проведення фестивалю "Space Fest". Тож, як оцінюєш сучасну пост-рок сцену України? Чого саме їй бракує, а чим можна пишатися?

- Не зовсім вірно називати нас ініціаторами Space Fest’у, проте ми мали певне пряме відношення до цього фесту з самого його початку.

Щодо вітчизняної пост-рок сцени, то колективів з’являється все більше і це не може не тішити. Проте не можу сказати, що у них все складається якось дуже вдало, продуктивно і круто, бо всі вони катастрофічно схожі між собою. Від себе можу відмітити декілька гуртів в цьому жанрі (не буду називати), які існують досить давно. Вони ще на початку були "фірмою". Зараз продовжують тримати марку та стають все кращими з точки зору саунду та живого виконання. Проте навіть їм я б особисто побажав більше всіляких незвичайностей, цікавостей та різноманіття у підході до музики. У мене іноді складається враження, що майже всі українські музиканти та композитори бояться експериментувати та робити помилки.

Проте не подумайте, що ми ставимо себе вище всіх інших! Ні в якому разі! Нам ще самим працювати та працювати...

- Як гадаєш, пост-рок - це підходяща музика для опен-ейрів типу Файного міста чи ЗахідФЕста? Бачиш ваш гурт на сцені цих фестивалів?

- О так! Ні для кого не секрет, що пост-рок - це атмосферна музика. І ми особисто, відігравши декілька оупен-ейрів (Sky Family Park, Арка Дружби Народів, Zaxid Fest) можемо затвердити, що це непередаване відчуття грати, наприклад, трек про ритуал виклику дощу на заході сонця під потужний вітер. Хоч ми і не відносимо себе виключно до цього жанру, проте пост-рок, безсумнівно, заслуговує бути почутим, особливо на відкритих сценах.

- Ваш гурт пробував свої сили у таких конкурсах як Koza Music Battle, Dockers Rock Battle та APPS Music. Яка, на твою думку, головна користь від участі у подібних змаганнях? 

- По-перше, це відмінна можливість показати себе перед новою публікою. По-друге, ти прогресуєш, бо є мета перемогти, а для цього треба робити все краще, ніж інші та краще, ніж ти сам у попередньому відбірковому турі. Ну і по-третє, це шанс отримати корисний приз. Ми от минулого року перемогли у фіналі Docker’s Rock Battle й окрім всіляких дрібних приємностей отримали головний грошовий приз, який плануємо вкласти у розвиток нашого гурту. 

- Як і багато інших українців ви на своїй сторінці сумували з приводу смерті Стівена Хокінга? Чи читав ти його книги та наскільки близькі вашому колективу його ідеї?

- Не можу казати про інших членів гурту, прото я не читав його книги. Я взагалі не читаю книг, у мене з цим якось не зрослося... Проте я безмежно поважаю цю людину і пишаюся його досягненнями!

До речі, композиція "Questioning The Universe" з нашого першого альбому містить семпли "голосу" Хокінга з конференції TED. Тому Стівен залишиться частиною нашої творчості назавжди!

29943038_2051888795050005_1096245330_o

- Які українські чи іноземні гурти для тебе  найбільше асоціюються з космічною тематикою? Кого варто послухати?

- І переможець у цій номінації... David Bowie!

- Ваш кліп на трек "Somnia", який вийшов наприкінці січня цього року, теж по-своєму науковий, адже показує певні досліди над людиною. Що саме ви хотіли показати цією роботою?

- По суті, вигадане слово "Somnia" - це антонім до "Insomnia" (безсоння), і можна припустити, що воно означає півсон або стан трансу. Режисером і сценаристом кліпу виступив наш талановитий гітарист Артем Гординя. Ідеєю кліпу було показати те, як люди перетворюються на безглузді мішки, набиті непотребом через три основні етапи маніпуляції: маркетинг, релігія та політика/війна. Це все (та багато іншого) убиває в нас ту невинну дитину зі справжнім та чесним світоглядом. Можна багато розповідати про те, як ми власноруч знімали цей кліп та що саме ми хотіли цим сказати, проте радимо просто його переглянути та зробити висновки самостійно.

- Одне з моїх улюблених запитань: які поради ти б дав сучукрмузжуру, з точки зору музиканта? Над чим нам треба попрацювати більш серйозно?

- Я дивлюся досить багато іноземних відеоінтерв'ю та музичних оглядів на ютубі, і мені здається, що в нашій країні дуже мало музичних журналістів, здатних робити якісні відоси, брати інтерв'ю у музикантів віч-на-віч, робити це все у якомусь цікавому та свіжому для українців форматі. Я постійно бачу у соцмережах багато інтерв'ю, подібних до цього, і у них, начебто, все добре. Але мені, як читачеві, трошки все це вже наскучило і, можливо, відеоформат у студії з відповідним оформленням залучив би до перегляду більше людей.

- Традиційно насамкінець: які плани у гурту на цей рік і коли чекати нових релізів?

- Плани у нас є, їх багато, і це головне. Наразі це все на етапі "у нас в планах...", тому ми не будемо брехати вам і обіцяти щось, поки самі не будемо впевнені у цьому на 200%.

Автор фото: Gera Sulikov  

Neformat.com.ua ©