ТОП-5 doom metal релізів 2019 року від Андрія Ткаченка (Vin De Mia Trix)

Цією публікацією ми починаємо серію топів, у яких українські музиканти та причетні до сцени ділитимуться п'ятіркою своїх улюблених релізів у певному жанрі, що вийшли протягом цього року. Першим нашим героєм став вокаліст київського дум-метал гурту Vin De Mia Trix Андрій Ткаченко. 

Останні кілька років були вельми вдалими для екстремального дум-металу, і 2019-ий не став винятком. Ми почули нові альбоми від таких майстрів жанру, як Ataraxie, October Tide, Officium Triste, врешті-решт Candlemass — проте особисто моя увага останнім часом була прикута до менш відомих імен та іншої частини думового спектру. Завдяки нещодавньому "ревайвалу" в жанрі old-school death metal відбулося також помітне пожвавлення у суміжному стилі "повільного" та "атмосферного" дез-металу, з якого тридцять років тому і народився death/doom. Тож цей рік видався багатим на олдскульні демо та ЕР, що балансують на межі death та doom, і якщо хоча б мала частина їх авторів видасть згодом повноформатні альбоми, на нас чекатиме дуже цікаве десятиліття. Але оскільки цей список має обмежуватись п'ятьма позиціями, краще буде розповісти про релізи, що вразили мене вже тут і зараз.

Coltsblood/Un — split (funeral doom, UK/USA)

Один з перших релізів року виявився також одним з найкращих. Обидва учасники спліту представили по одному цілісному 20-хвилинному треку, при чому обом гуртам вдалося зберегти відчуття цілісності та логічного розвитку своїх композицій. Особливо яскраво це відчувається у роботі британців Coltsblood, продуманість та послідовність якої нагадує найкращі риси таких майстрів "великої форми", як Asunder. На тлі такого потужного першого треку підхід американців Un здається більш конвенційним, проте працює від того нічим не гірше: вміле чергування акустично-атмосферних та важких секцій забезпечує відчуття динаміки та контрасту.

 

Esoteric — A Pyrrhic Existence (funeral doom, UK)

Esoteric — не просто гурт, а фактично жанр-у-собі та унікальне явище на фьюнерал-сцені. Запаморочливе нашарування гітарних партій та ефектів, каменедробильні, проте тектонічно-повільні рифи, монструозні подвійні альбоми — перше знайомство з дискографією гурту викликає відчуття, наче по тобі їде вантажний потяг, де кожний вагон до краєчка наповнений забороненими психоактивними речовинами. І хоч сьомий за чверть століття повноформат вже не звучить так революційно, як перші роботи, проте кожний новий реліз Esoteric — справжня подія. Перший диск "A Pyrrhic Existence" розвиває напрямок, заданий попереднім альбомом, додаючи до божевільного фьюнерально-психоделічного полотна наскрізну нитку гітарних лідів, що звучать дійсно красиво та піднесено. Друга ж половина альбому концентрується на агресивнішому матеріалі, занурюючи слухача у вир руйнівного хаосу та шуму.

 

Nephilim's Noose — Rites of a Death Merchant (death/doom, Canada) 

Молодий та маловідомий гурт з Канади, зібравшись лише рік тому, випустив надзвичайно якісний альбом середньотемпового death/doom із сильною death-складовою, зловісним думовим грувом, підвально-сирим саундом та кількома неочікуваними ідеями. Після чотирьох треків, сповнених потужно-похмурих рифів, фінальну композицію відкривають моторошні звуки органу, віддалений хоровий спів та ритмічний речитатив. Протягом кількох хвилин композиція нарощує інтенсивність та напруження, поступово ущільнюючи звук, у кульмінації вибухаючи могутнім гітарним рифом, що продовжує композицію та згодом переходить у виразну коду.

 

Mortal Incarnation — Lunar Radiant Dawn demo (death/doom, Japan) 

Перше демо японського колективу майже одразу викликає сильні асоціації з diSEMBOWELMENT — тільки у цьому випадку характерні атмосферно-відсторонені, майже психоделічні ділянки треків поєднуються не з прямолінійно-печерними спалахами агресії, а з більш технічними, проте не менш зловісними рифами на кшталт Incantation. Власне, дез-метальні елементи на цьому релізі переважають — і все ж таки я вважаю його вартим уваги прихильників екстремального думу, адже мало хто сьогодні звертається до доробку diSEMBOWELMENT, тим більше так вдало.

 

Plateau Sigma — Symbols - The Sleeping Harmony of the World Below (death/doom, Italy)

Італійський колектив вже протягом чотирьох альбомів вдосконалює свій підхід до мелодійного death/doom, де знаходиться місце і для відголосків готики та нью-вейву, і для дез-металу, і для класичного думу в традиціях "The Peaceville Three", і багато для чого ще. Попри таке різноманіття джерел натхнення, результатом їх поєднання стає напрочуд органічна музика, підкреслена дуже теплим та "живим" саундом. Загалом, "Symbols" підтверджує, що Plateau Sigma є одним з найцікавіших та найперспективніших гуртів сучасної європейської doom-сцени.

 

Інші статті серії будуть тут: https://www.neformat.com.ua/rubrika/top-5-inozemnih-reliziv-2019

Neformat.com.ua ©