Warwar – Victory (EP) 2016

Приємно відзначати, що вітчизняна екстремальна музика не тільки стоїть осторонь від глобальних тенденцій, а місцями навіть виступає локомотивом певних із них. З іншого боку прикро бачити, що ми починаємо забувати обличчя власних батьків, як би це говорив Роланд Дескейн з епічної саги Стівена Кінга «Темна Вежа», але ж він не знав, що в Україні є Warwar!

Гурт, чиє ім’я можна прочитати в 3-4 різних варіаціях, в 2010 році був заснований двома його подальшими основними учасниками – Павлом «Deztraktor'ом» Саверським та Олегом Панасевичем. Обидва були далеко не новачками в сфері важкої музики, будучи учасниками кількох гуртів, як, наприклад, Stryvigor, Zombie Attack і Split Bite, але те, що вони збирались грати разом, було свого роду викликом. Наслухавшись Motörhead і Kreatorна фестивалі Global East Rock Festival в Києві 2009, вони наважились сформувати свій власний гурт і грати той справжній безкомпромісний швидкий моторошний треш-метал в дусі тевтонських класиків – Kreator, Sodomі Destruction. Зважаючи на проблеми з посадою барабанщика протягом перших років, свій перший однойменний альбом Warwar випустили власними зусиллями в 2013 році з новим барабанщиком – мультиінструменталістом із Запоріжжя Дмитром Прасоловим, відомим участю в Reabilitator, DeadWorld, Metal Disease.

Дебютна робота киян, яка побачила світ якраз на католицьке Різдво в 2013 році, отримала ту ж назву, що й сам гурт – Warwar. 26 хвилинна робота представлена 8-ма насправді вбивчими треками, історія написання деяких з них датується 2007/08 роками. Жодних ліричних відступів, жодних 700 гітарних рифів – просто напористий швидкий жорсткий треш-метал з блискавичними соло і максимально форсованими ударними. Непідготовлений, але поверхнево ознайомлений із жанром, слухач з високою долею ймовірності навіть не помітив би різницю між Warwar і ремастерами Persecution Mania1987 року чи Eternal Devastation 1986-го, а більш далекі подумають, що це взагалі Motörhead. Фактично кожна композиція нашого дебютника ніби тільки з динаміків вже погрожує каліцтвом або в кращому випадку кількома вибитими різцями, а що вже говорити про виступи наживо!.. Тематика лірики даної роботи, як і має бути, повністю відповідає канонам жанру, зачіпаючи теми війни, смерті, насилля та самого металу як явище. Особливо уважні навіть знайдуть алюзію на безсмертний хіт Destruction- «Thrash Till Death» у вигляді композиції «Thrash Till We Die». З іншого боку неможливо не відмітити певну іронічність та легкість сприйняття музики, чого не скажеш про класику.

Особливо приємний і чесний реліз видався тим, що кожна композиція з нього пройшла перевірку в середовищі концертних виступів перед тисячами металхедів протягом кількох років. Власне, для них і даний реліз був записаний, а оскільки гурт так і не знайшов нормального видавця, тому було вирішено розповсюдженням альбому зайнятись власноручно, що абсолютно не відзначилось на його популярності у відповідному середовищі. Літом 2014 року альбом вийшов на фізичних носіях обмеженим тиражом.

Такий собі треш-привіт із 80-их не залишив гурт без зайвої уваги, апогеєм якої сміливо можна назвати запрошення виступати на розігріві культових норвежців Mayhem наприкінці жовтня 2014 року в Києві, але виступ останніх взагалі, як ми пам’ятаємо,  зірвався. Та, забігаючи наперед, Warwar все ж виступатимуть в якості підтримки лідируючого треш-метал гурту з Греції Suicidal Angels, які приїдуть в Київ на початку осені цього року в рамках туру зі своїм новим альбомом Division of Blood. Та й, до речі, наші теж обжились новим релізом – міні-альбомом Victory.

Даний міньйон з самого початку планувався взагалі як сингл, який складався б з двох треків – «Victory» та «All The Enemies» ,або як бонус до перевидання дебютного альбому, але в решті-решт в 2015 році до цих двох композицій приєднались ще дві з потенційного другого повноформатника («Welcome to Gulag» і«Reason For War is War»), які разом і утворили собою EP Victory. Взагалі, для тих, хто бував на концертах гурту, ці композиції були б далеко не новими, але в студійному варіанті вони почують їх вперше.  Запис гітари та басу, як і попереднього разу, відбувався у домашній студії Дмитра Reabilitator HomeStudio, а вокалу та ударних – у професійних студіях звукозапису Труба і L&MSoundв Києві. Реліз альбому ж відбувся спочатку в цифровому варіанті у вільному доступі, якщо вести літочислення за прикладом гурту, 17 березня 1983 року від дня смерті найвідомішого єврея - Ісуса Христа, який прожив, кажуть, 33 роки, а тепер планується випуск невеликим тиражем і на компакт-дисках. Лірично ж Victoryпродовжує все ту ж антивоєнну тематику, про що можна легко дізнатись з самих тільки назв композицій, під акомпанемент зубодробильного деструктивного трешу. Насправді, дуже важко щось виділяти з міньйону, адже все слухається послідовно і цільно, починаючи від «Welcome to Gulag», в якій розповідаються жахи тоталітаризму в часи придушення людської гідності в Радянському Союзі в середині минулого століття, і закінчуючи навіяною картиною Джона Міліуса «Конан-Варвар» композицією «All the Enemies». Кожна з них потрапляє прямо в ціль. Це саме той випадок, коли все просте – геніальне, а все геніальне – просте. Базис кожної пісні – чіткий не надто складний гітарний найчастіше швидкий риф, який доповнюється ефектним і простим переходом між куплетом і приспівом і нетривалим блискавичним гітарним соло. Наче ранній Destruction слухаєш. І така, я б сказав лампова, проста на перший погляд комбінація грає на тільки руку, бо пісні дійсно легко запам’ятовуються. Кожна з них заслуговує, аби її повторили. Ще раз і ще раз. І ще один раз. А що б вони виробляли на концертах із слухачами – здогадатись нескладно.

В якості завершення хочеться сказати, що Warwar особисто для мене чи не найбільше відкриття з усього українського, що доводилось слухати останнім часом. Музиканти вивірено підходять до своєї справи, не видумуючи зайвого головного болю. Повноцінний, можна сказати золотий, склад ось випускає вже свій другий успішний реліз, свідченням чому є можливо нечасті концерти, на які люди ходять часто саме заради Warwar. І на анонсований виступ греків Suicidal Angels тежхочеться потрапити, але перш за все через киян.

 

Bandcamp - https://warwarband.bandcamp.com/releases

VK - http://vk.com/warwarband

Neformat.com.ua ©

1.Welcome to Gulag
2.Reason for War Is War
3.Victory
4.All the Enemies

17.03.2016