ВѢНА feat. SOOM (2017)

«Неожиданный случай смешивания двух тяжелых веществ. Вскоре на кассетах во всех киосках сухофруктов 24 часа или закладками» 

Електричні мольфари SOOM та антимузичні бентежники ВѢНА порадували публіку трьома новими треками. Музика цих посіпак лоу-фаю сповнена всіляким шумовинням, натхненною атональністю та індустріальними скрипіннями. Це творчість, яка вбиває творчість у її класичному розумінні, проте тим самим створює нові сенси і намагається передати відчуття полишеності і хаосу в епоху цементних клізм. 

Саме таку назву має представлений у спліті трек колективу ВѢНА. Ці поціновувачі сирого стилю за 4 роки свого існування випустили вже зо два десятки альбомів, сплітів та всіляких EP. Їх  деколи важко охарактеризувати, але самі про себе пишуть, що це funeranal noise та retard metal.

Гурт SOOM складається зі трьох хлопак: Amorth відповідальний за ударні, Tomrer на басу, а Kova створює всі оті шумовиння. Кажуть, що для підтримки фізичного здоров’я Kova знов нюхає клей — то навіть на краще. Сладж, дум та нойз взагалі неосяжні без подібного допінгу, але наразі ми про інше і в жодному разі не закликаємо до подібних експериментів. 

Дебютний альбом харків’ян має назву Ніч на полонині і виданий у грудні 2014 року. Складається з 10 пісень та триває майже годину. Лірика SOOM переповнена всілякою психоделією, чого варті лише ці слова:  «У темряві Полтавський Шлях / І чути поруч стогін /А з того боку наче / Вітаюся сам із собою»

Крізь затягнуті і сирі шуми чути зойки та крики, які лунають із безодень слобожанських підворіть. Вони розповідають нам про створіння сортировської пустки. Це важко зрозуміти, а втім і не треба.

 

Найцікавіше те, що хаос повсякдення, з якими стикається кожен із нас, тут піддається хоча б мінімальній рефлексії. Також варто зауважити, що події, які відбуваються під час досвіду зміненої свідомості, перетворюються не у чергові оповідки у колі друзів, а стають повноцінною, не вбоюся того слова, творчістю. 

Є багато прикладів митців, які не витримали сталих контактів із потойбіччям свідомості та пограниччями несвідомого, проте козаки із гуртів SOOM і ВѢНА нормально себе чухають, та скоро обіцяють щось цікаве: «Ця колаборація є певним натяком на те, що наближається, що коїться і як буде».

У цілому спліт складається з трьох шумових рядків (пісень), два з яких належать SOOMу і один гурту ВѢНА, тривають трохи більше ніж півгодини та надихають на хрестовий похід до найближчої недобудованої багатоповерхівки, яка завалена різним мотлохом і тхне немов сучасний світ.

Neformat.com.ua ©

1.Soom–Створіння Сортировської Пустки 
2.Вѣна–Цементная клизма 
3.Soom–Коляска

16.02.2017