Save Switzerland — "Night After A Rave" (2015)

Нова "нова хвиля", post-punk revival, new retro wave. Йдуть десяті роки XXI століття, і постмодерн забрів уже в такі дрімучі нетрі, що передбачити нові тренди сучасної музики мені здається водночас складним і елементарним завданням. Дуже вже не хочеться, щоби все було "як раніше, але у свіжому виконанні", з іронічно-хіпстерським душком. Ось тільки сьогоднішній "інді" андерграунд оригінальністю нас не балує. Крім очевидної експлуатації трендів тридцятирічної давності, рідкісна пост-щось там команда прагне знайти для копіпасту більше двох-трьох джерел, і це не дивно. У сучасному медіапросторі споживач відіграє ключову роль у формуванні тренду, модники хочуть слухати модне, "еліті" подавай "елітарне". Ось і маємо, якщо можна так висловитися, "сцену", догори забиту клонами Joy Division, і клонами клонів Joy Division різного ступеню… слово не підберу… огидності, чи що… Російська сцена потрохи переростає цей етап, і з'являються гурти з найпотужнішим сибірським колоритом, на зразок Убийц. Хоча і це явище не нове — доріжку російському антисоціальному електроклешу проклали Барто ще 2006-го. Нам же лишається тільки чекати стрьомних на вигляд хлопців, які під грувбокс заспівають про нелегку долю людини з тонкою душевною організацією, що приречена жити на Троєщині. Хтось скаже, що це балаган, а я скажу, що це тру. Хоча, що я до наших чіпляюся — он навіть New Order знімають хіпстерів у кліпах…
 
Тепер про хороше. Добре те, що якщо наші музиканти й займаються стилізацією, то підходять до цього з величезною відповідальністю та повагою до слухача. Save Switzerland — це хлопці з дуже прямими руками, які можуть скласти конкуренцію будь-якій сучасній команді схожої стилістики. Ось їхній другий альбом — з великої літери Лонгплей, хлопці попрацювали та записали цілих тринадцять треків, така щедрість і працьовитість нині рідкість. Включаєш альбом: ось перший трек "Chasm", гітарний вступ — "ого!", думаєш, Моторама з драм-машиною, тут бах! — вокаліст заспівав — чисто тобі молодий Дейв Гехан. І все так затишно, кожен інструмент звучить ідеально, тут уже немає вогкості постпанку, втім, у Сейвів її особливо ніколи й не було.
 
 
Перший альбом "Somebody Loves You" (2014) був постпанком, радше, у плані драматичності композицій, їхньої напруженої атмосфери. Другий альбом — це скоріше танцювальний синті-поп нової хвилі. Все звучить абсолютно чисто, що не шкодить динаміці, необхідній для танців. Наступні два треки проносяться стрімко, а на третьому увага знову вмикається. "Out of Sight" — ось де драматизм та дискотека разом зі зворушливою лірикою — перший хіт альбому. Тут хочеться зупинитися і сказати кілька слів про англійську у виконанні вокаліста Данила (про вокальні дані говорити нічого — тут все добре). Так от англійська ця хоч і не без акценту, але на голову вище англійської деяких популярних нині пост-блабла-щось-там-вейв гуртів. Уваги варті й тексти — вони не позбавлені помірної глибини, і зовсім не справляють враження написаних абияк.
 
Щодо інструментальної частини — одне слово: "професіоналізм". За загальної електронності та танцювальності альбому, у всіх інструментальних партіях відчувається жива динаміка. Драм-машина і синти чудово гармонують з гітарними запилами а-ля Браян Мей (до вашої уваги трек "Help Me") — очевидні сміливі авторські рішення, то який же це постпанк? — Серйозна, доросла музика.
 
Словом, якщо ви хочете нову хвилю пост-панк хвилю або колдвейв, хочете буєраків з ploho або ще чогось гіршого, то цей реліз не для вас. Тут, не побоюсь цього слова, музика. Кого я тільки не почув на цьому релізі, починаючи від Bauhaus і The Сure до Depeche Mode та Pet Shop Boys, але це не нахабний копіпаст, а справжня пошана до могутньої музичної традиції. Насправді дуже якісно, але головне — красиво, талановито та сильно.
 
Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua
 
Save Switzerland у соцмережах:
    
Neformat.com.ua ©
01. Chasm
02. Changes
03. Apathy II
04. Out of Sight
05. Wrong Wrong
06. Mr. Cain Piller
07. Pantheon
08. Help Me
09. Little Girl
10. Nothing At All
11. No Title
12. Louse
13. Telo
09.07.2015