SANATANA - BRAMHAVIDYA (2017)

Колишні учасники таких титанів вітчизняного блеку, як Khors та Nokturnal Mortum порадували нас своїми духовними надбаннями оспіваними в альбомі Brahmavidya (2017), що з санскриту означає «вище духовне знання», тобто знання істинної природу двох Брахм — проявленого і непроявленого. 

Sanatana виконують те, що можна охарактеризувати як ethno metal/new age. Усі пісні релізу присвячені якійсь одній важливій для ведизму та нью-ейджу тематиці: тут є і пісні про верховних божеств індуїстського пантеону – Шиву, і про один із найвищих духовних статусів — мукті.

 В цілому вплив індійської міфології настільки явний, що його не помітить тільки сліпий. Або ж духовно сліпий — бувають і такі. 

На обгортці альбому ми бачимо щось, що віддалено нагадує неосяжний та безмежний космічний простір з мільйоном галактик та мільярдами зірок. На передньому плані видніється назва гурту і доволі цікаве поєднання квітки лотосу — символу творчого початку і життєвої активності, та шиваїтського тризуба.

Затяжні мантрові співи на початку альбому вводять у медитативний стан, коли зайві роздуми полишають розум і дають змогу відпочити від життєвих клопотів. Проте це триває недовго, і вже після хвилини ритуальних співів ми чуємо голос Юргіса, який чистою українською мовою намагається передати ведичні сенси співвітчизникам.

Виходить доволі епічно (в гарному сенсу), і дещо навіть в стилі класиків жанру — наприклад Amon Amarth. Взагалі міфологічні теми дуже добре поєднуються з важкою музикою, це вже як зо два десятки років доводить Варг Вікернес та багато інших батьків black metal сцени.

Атмосферний металізований звук та вічна мудрість ритуальних співів, досить пост-модерно поєднанні та виглядають доволі незвично для українських слухачів. Ті, для кого терміни «брахма», «адвайта» чи «мукті» не є новими — навряд вже чомусь здивуються у нашу темну та хаотичну епоху в якій так мало залишилось від величі наших предків.  

Харківський бенд Sanatana не мириться з таким станом речей і своєю музикою намагається подолати невігластво та затьмарення розуму, яке заважає стати хоча б на крок ближче до Вічності.

Neformat.com.ua ©

1.Sanatana–Ugra 
2.Sanatana–Mukti 
3.Sanatana–Through Punishment 
4.Sanatana–Black Mother Earth 
5.Sanatana–Meditation 
6.Sanatana–Consecration 
7.Sanatana–Shiva 
8.Sanatana–Thunder Cloud 
9.Sanatana–Pranama 
10.Sanatana–Maya 
11.Sanatana–Guru 
12.Sanatana–Sadhana 
13.Sanatana–Narayana 
14.Sanatana–Jyoti 
15.Sanatana–Yuga Dharma 
16.Sanatana–Brahma Samhita

26.01.2017