Обзоры по автору Almagest
Almagest

Своє слово відносно нещодавніх подій зими 2013-го та всього 2014 років в Україні вдалось виразити практично усім відомим харківським та навколишнім музикантам та колективам, якщо ви розумієте, про що я. Правда, кожен по своєму: Drudkh, наприклад, випустив, наче зірваного з ланцюга звіра, - не побоюсь цього слова -  монументальний лонгплей під назвою Борозна Обірвалась, за ними своє слово мовили в подібному стилі Khors зі своїм матеріалом на І ніч схиляється до наших лиць.

Almagest

Дебютна однойменна робота новоутвореного харківського гурту GreyAblaze, в основі якого грають наші старі знайомі, відомі за такими проектами як Khors, Elderblood, YGG, KZOHH, Ulvegr, музиканти Astargh (вокал, гітара, бас, клавішні), Helg (гітара, лірика) та Odalv (ударні), з’явилась в мережі абсолютно несподівано, зважаючи на невеликий анонс у вигляді сухого короткого інтерв’ю з лідером проекту Astargh’ом в одному

Almagest

Покинувши в 2013 році свій основний музичний проект – харківський припанкований блек-метал гурт Заводь – Сергій Ткаченко, будучи його основним гітаристом та співзасновником в той же час, про відпочинок, таке враження, навіть думати не збирався.  Але, якщо не лукавити, то вперше після відверто неприємних подій навколо Заводі про себе Сергій нагадав весною вже 2015 року, випустивши перше демо свого нового блек-метал проекту svrm7, запропонувавши далеко не таку бадьору та відривну музику, як це було раніше, про що свідчить сама

Almagest

Мабуть, важко датиоб’єктивно оцінку подіям в Скандинавії, в Норвегії зокрема, на початку 90-их років минулого століття з точки зору їх впливу на подальший розвиток і, як би це парадоксально і смішно не звучало, популяризацію андеграундного екстремального напряму музики – блек-металу. Разом з тим, варто відмітити, в цей же час окремий поштовх отримав і відносно непопулярний жанр електронної музики – ембієнт. Музиканти, серед яких Ховард Елефсен, Відар Воер, Граф Грішнак, Сігурд Вонгравен та ін.

Almagest

2016 рік для Олександра Берегового, попри те, що до його завершення є ще ціла осінь, багато в чому можна назвати успішним з точки зору креативу, при тому, що цього разу якось обійшлось без новинок від основного проекту музиканта - Celophys.Останній альбом черкаського дуету, до речі, який отримав назву «Ammonite», вийшов у вільне плавання ще влітку минулого року, а гурт навіть встиг виступити на міжнародному фестивалі психоделічної музики – Electric Meadow Fest, а в весною 2016-го

Almagest

Моє перше знайомство із музикою даного колективу із міста Ровеньки (Луганська область) відбулося наприкінці весни 2015 року, коли, блукаючи просторами Большого Театру Всесвітньої Павутини випадково натрапив на їхній міні-альбом Січові стрільці, апогеєм чого став мій оглядна цю роботу. З тих пір минуло більше року, але, на диво, я не забував про них, і навіть періодично деякі композиції зі справжньою насолодою переслуховував.

Almagest

Так вже склалося, що сьогодні будь-яка згадка про харківський блек-метал проект Drudkh найчастіше зустрічається у словосполученнях з прикметниками типу «культовий» чи «легендарний», а його музика так чи інакше згадується або в якості одного з орієнтирів і натхнення, або в контексті банального порівняння, зважаючи, яку нездоланну планку харків’яни задали кожним зі своїх релізів, коли мова йде про нові блек-метал формування (або альбоми) особливо в Україні. І це зважаючи, що історія гурту починається відносно недавно – всього лиш в 2002 році.

Almagest

Абсолютно нормальним, істинним, закономірним є те, що музика виступає свого роду відображенням стану душі її творця, перетвореного на сукупність, як це казав герой Кайдановського - Сталкер, зв’язаних «безідейно, механічно, без асоціацій звуків, але здатних якимось чином проникати в саму душу, змушуючи її резонувати у відповідь». Подібне твердження залишається актуальним і для молодого миколаївського one-man-band проекту Yarek Ovich, який за два роки свого існування вже встиг звернути на себе увагу.

Almagest

Приємно відзначати, що вітчизняна екстремальна музика не тільки стоїть осторонь від глобальних тенденцій, а місцями навіть виступає локомотивом певних із них. З іншого боку прикро бачити, що ми починаємо забувати обличчя власних батьків, як би це говорив Роланд Дескейн з епічної саги Стівена Кінга «Темна Вежа», але ж він не знав, що в Україні є Warwar!

Almagest

Не часто абсолютні дебютанти вітчизняного андеграунду, навіть якщо без блек-металу знову не обійшлось, привертають до себе увагу таких культових в певних колах видавців, таких як німців Darker Than Black Records, окреме представлення яких, думаю, не варте. Чого не скажеш про український гурт, дебютний альбом якого 22 березня 2015 року побачив світ саме завдяки вищевказаному лейблу.

Almagest

Коли на горизонті української метал-сцени раптом з’являється новий музичний проект (або альбом), який дуже вирізняється від усіх подібних оригінальністю ідеї та подачі, то варто вже задуматись, чи не з вітчизняного аналога Мінас-Моргула чи Гетеборга він родом? Як правило, ця думка є істинною. Тим більше, що справді без Харкова знову не обійшлось.

Almagest

Один із найбільш плодовитих вітчизняних музикантів Severoth, здається, про відпочинок навіть не думає, адже ось зовсім недавно,21 березня цього року, в рамках проекту Severoth, видав другий повноформатний альбом, який отримав назву «Самітність». І це від нього вже шостий по рахунку альбом в цілому, починаючи з 2015 року, якщо врахувати окремі сайд-проекти, участь в EndlessBattle та запрошення для запису альбому Zgard.

Almagest

Як заявили музиканти в одному інтерв’ю, своєю творчістю вони «не хотіли б комусь сильно нав’язатись», і вся ця затія створена більше «заради пошуку однодумців». Іронія долі, звичайно, але ось такою тихою ходою, навіть вайлуватою, але достатньо продуманою житомирське тріо вже встигло завоювати серця багатьох меломанів, і це при тому, що колективу ось нещодавно виповнився всього рік.

Almagest

2015-ий рік можна спокійно і з чистою душею оголошувати найвдалішим як для вітчизняного блек-металу в цілому, так і для деяких персонажів окремо.

Almagest

От що-що, а вітчизняна блек-метал сцена продовжує стабільно радувати нас не тільки новими релізами визнаних і відомих груп в масах, але й новоутвореннями на кшталт того, про який буде йти мова в даному огляді.

Almagest
В 2015-м Антон Калугин умудрился выпустить целых два абсолютно разных альбома: с одной стороны Karfagen – 7, а с другой Sunchild – Synestesia. И больше всего удивляет именно первый (обзор на Sunchild читайте здесь). Все ожидания после прослушивания предыдущего альбома Magician`s Theater оказались неоправданными.
Almagest
Если человека влечет в арт-рок, это надолго. Можно долго вести разговоры про жанр, истоки которого ведут к тому времени, когда наши родители проживали свою юность. История эта слишком долгая и очень богатая, чтобы вместить ее в одном обзоре. Факт в том, что арт-рок (или прог-рок, кому как угодно) переживает второе рождение со времен расцвета в 70-х.
Almagest
Считаю, что мне очень повезло ознакомиться с этим коллективом, несмотря на его банальное и несвойственное блек-металу название. История абсолютно неизвестной, да простят меня ее участники, группы Cruel Truth, началась еще в 2008-м году.
Almagest
Киевская группа Sleeping Bear была сформирована зимой 2011-го года. Правда, в то время музыканты еще не знали, как свою группу обозвать, да и что играть тоже. Время шло, менялся состав, идеи рождались и умирали, пока в 2013-м квартет не решился играть свою музыку перед публикой.
Almagest
В который раз ловлю себя на мысли, что благодаря творчеству украинских музыкантов, в первую очередь (pagan-) блек-металистов, которые в своем большинстве очень щепетильно подходят к процессу создания музыки, начинаю больше интересоваться нашей культурой, историей и даже поэзией. Этим свойством владеют как настоящие всем известные гроссмейстеры, так и более юные группы.